Respondrone

Militaire veiligheidsindustrie brengt ons de surveillance-staat

De wapenindustrie is zich steeds meer gaan richten op het ontwikkelen van drones met allerlei functies. Toen de Politie Rotterdam tijdens de Woonopstand-demonstratie op 17 oktober 2021 onder vuur kwam te liggen, besloot de politie begin november om de dronebeelden vrij te geven om het toegepaste geweld te rechtvaardigen. De drone hing heel de middag boven de Erasmusbrug, de politie deelde alleen de beelden van de periode nádat demonstranten werden ingesloten.

ResponDrone project

Het ResponDrone project maakt deel uit van het European Security Research Programme (ESRP) en kreeg 7,9 miljoen Euro subsidie van de EU (Horizon2020, inmiddels heet het Horizon Europe)). Het ResponDrone project  moet verschillende soorten drones integreren in een vloot die vanuit een gezamenlijk communicatienetwerk bestuurd kan worden en “multi-inzetbaar” moet zijn. Dat betekent dat de scheiding tussen civiel en militair, hulpverlening en repressie, verdwijnt. Onder deelnemende bedrijven zitten bekende wapenbedrijven als Thales en Israel Aerospace Industries (IAI). De Veiligheidsregio Haaglanden (VRH – politie en brandweer van negen gemeentes) is betrokken, samen met het Ministerie van Defensie van Israël.

Veiligheidsregio Haaglanden

De burgemeester van Den Haag, op dit moment Jan van Zanen, is voorzitter van de VRH. Den Haag noemt zich ook de stad van “Vrede en Recht”.

Een stad die zich zo noemt, zou niet samen moeten werken (voor € 139.000) met twee van de grootste wapenbedrijven ter wereld en het Ministerie van Defensie van de staat Israël, die alle grondrechten van Palestijnen schendt.

Op de website van de fabrikant zien we brandweerlieden van de Brandweer Haaglanden, die de marketingteksten moeten ondersteunen. Het wordt voorgespiegeld alsof de drone vooral bij rampen en brandbestrijding wordt gebruikt.

Brandweer Haaglanden
Afbeeldingen van Brandweer Haaglanden op website fabrikant

Thales, IAI en Israël

De bedrijven Thales en IAI (Israel Aerospace Industries) produceren technologische wapens. Thales specialiseert zich in radar en surveillance apparatuur voor in helikopters, marineschepen, drones. De IAI is een Israëlisch staatsbedrijf en is een grote producent van drones. Het gaat daarbij om drones die bommen kunnen werpen zoals in Gaza is gebeurd. In augustus 2020 sloten IAI, Elbit Systems (ook een Israëlisch wapenbedrijf) en Airbus een contract met de EU om drones te leveren om op de middellandse zee te surveilleren om zo vluchtelingen en migranten te onderscheppen. Het Israëlisch ministerie van defensie ontvangt zo’n € 138.000 voor participatie in het project. Thales strijkt € 518.000 op en IAI 1,4 miljoen Euro. Daarmee is het Israëlisch staatsbedrijf de grootste ontvanger van Europese subsidie in het ResponDrone project.

Een drone als de ResponDrone is een onderdeel van de steeds verder oprukkende militaire veiligheidsindustrie, waarbij wapenbedrijven allerlei surveillance- en repressie-apparaten op de markt brengen.

Brandweer Haaglanden
Brandweermensen, met het insigne van Brandweer Haaglanden

Op de eigen website van Respondrone zie je diverse afbeeldingen van stoere brandweermannen in actie, met het insigne van de VRH. Maar het gaat niet alleen om blus-operaties en rampenbestrijding. Respondrone ziet de drone als een ‘Game Changer’ en prijst het product als volgt aan (bekijk dit via deze link, in de tekst achter de afbeelding van de camera):

“Een veelbelovende en zeer waardevolle missiecategorie voor het gebruik van drones die zijn uitgerust met zeer gevoelige IR-camera’s, is het detecteren van burgers met een verhoogde lichaamstemperatuur, aangezien dit een belangrijke vroege indicator kan zijn van een Coronavirus-drager.”

Misschien denk je, dit moet over China gaan. Maar dan heb je het mis, deze drone vliegt dus al boven Rotterdam!

Bron: Haags Anarchistisch Blad 1872 #3


Betrokkenheid TNO

In september 1980 voerden wij actie tegen RVO, de Rijks Verdedigings Organisatie, onderdeel van TNO. RVO was betrokken bij diverse geheime onderzoeken van de wapenindustrie. Ook bij het Respondrone project is er sprake van betrokkenheid van TNO. Namens TNO zit Dr. Marcel van Berlo in de Project Advisory Board (PAB):

Dr. Marcel van Berlo TNO
Zie: Advisory Board (PAB) – ResponDrone Project