Luchtmacht koopt bewapening voor Reaper drones

De Reaper-drones van de Koninklijke Luchtmacht worden bewapend. Staatsecretaris Christophe van der Maat (Defensie, VVD) heeft bekend gemaakt, dat vier de MQ-9 Reaper-drones van de Koninklijke Luchtmacht bewapend gaan worden met vijfhonderdponders en Hellfire-raketten. Anders dan bij bijvoorbeeld de F-35 kunnen er maar twee per toestel mee.

We schreven al eerder over drones:

Nederland heeft op dit moment vier MQ-9 Reaper-drones en in 2026 komen daar vier nieuwe bij. De oude toestellen moeten nog geschikt gemaakt worden voor bewapening.

Toen Nederland vijf jaar geleden overging op de aanschaf van de MQ-9 Reaper, was het vanuit de Tweede Kamer nog een nadrukkelijke voorwaarde: de drones worden niet bewapend. De drones, die bij het brede publiek bekend werden door Amerikaanse missies in het Midden-Oosten, waren controversieel. De beelden van drone-bombardementen in onder andere Afghanistan en Irak waarbij niet zelden burgerdoden te betreuren waren riepen bij veel mensen weerstand op. Hierop werd besloten dat de toestellen door Nederland alleen ingezet zouden worden als verkenningsvliegtuigen.

Waan van de dag

Sinds de oorlog in Oekraïne is de Tweede Kamer vrijwel volledig gedraaid als het om investeringen in Defensie gaat.

Het duurt overigens nog wel even voordat de krijgsmacht de bewapende onbemande vliegtuigen kan inzetten. De eerste munitie komt in 2025 en drie jaar later kunnen de drones als aanvalswapen worden gebruikt. De kosten van het bewapenen van de Reapers worden geschat tussen de 100 en 250 miljoen euro. Door de gestegen vraag op de internationale markt zal het waarschijnlijk nog tot 2028 duren voordat alle drones bewapend zijn.

Links

Ook Tweede Kamer wil dat drones worden bewapend (nos.nl)

Hoogste militair over versterken leger: wel Reaper-drones bewapenen, geen tanks (nos.nl)

Opinie: ‘Bewapende drone is helemaal niet zo’n superwapen’ | Het Parool

Defensiestaatssecretaris: ‘We gaan niet vijftien jaar aan achterstanden in een jaar wegwerken’ – NRC

Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones | Politiek | AD.nl