Actie bij DJI tegen droneleveringen aan Rusland

De socialistische jongerengroep ROOD Rotterdam heeft zondagnacht 11 juni 2023 actie gevoerd bij het kantoor van DJI Europe BV in Barendrecht. De socialistische jongeren protesteerden tegen de leveringen van DJI-drones aan Rusland, via een onderneming in Kazachstan. Volgens hen leidt het leveren van drones en ander materiaal alleen maar tot een verlenging van de oorlog in Oekraïne.

Drones in Oekraïne

Drones van DJI worden in Oekraïne volop ingezet aan zowel Russische als Oekraïense zijde voor ondersteuning bij allerlei militaire doeleinden, variërend van het vergaren van inlichtingen tot en met het laten vallen van explosieven op vijandelijke stellingen en tanks. 

DJI Mavic 3 drone met granaat
Een DJI Mavic 3 drone met granaat

Er geldt een embargo op leveringen van drones aan Rusland. Maar Russische veteranenclubs en pro-oorlogsorganisaties importeren drones om de pro-Russische inlichtingendiensten in Oekraïne te steunen. Een deel van die drones is geleverd via de onderneming Aspan Arba in Kazachstan die een licentie heeft om voor 45 miljoen dollar 18.000 drones te importeren van het Nederlandse bedrijf DJI Europe BV in Barendrecht (een dochteronderneming van de Chinese droneproducent DJI). Dat blijkt uit een onderzoek van journalisten van het Duitse Der Spiegel, het Russische IStories en het internationale OCCRP.

Protestactie

Bij de protestactie in Barendrecht werd onder andere een vlag opgehangen met daarop de tekst ‘Zaken met Putin – alles voor geld’, met daarbij het logo van DJI en een Russische vlag.

“Als ROOD staan we tegen alle wapenproducenten, en hoewel wij het meeste oppositie kunnen bieden aan wapenlevering voor “onze kant” van de oorlog, veroordelen we deze oorlogsprofiteurs in Barendrecht evenzeer. Daarom zijn we vannacht in actie gekomen tegen DJI, stop de wapenleveringen aan elke kant, stop de imperialistische oorlog!”, stelt de jongerenorganisatie in hun verklaring.

Links

Jongerengroep voert actie bij DJI in Barendrecht tegen droneleveringen aan Rusland | Dronewatch

‘Barendrechts bedrijf onderdeel van netwerk om drones in Rusland te krijgen’ (nos.nl)

Kazakhstan Has Become a Pathway for the Supply of Russia’s War Machine. Here’s How It Works. – OCCRP

Stop droneleveringen aan Poetin! (roodjongeren.nl)

Ogen op Oekraïne, de rol van drones in de oorlog – Onkruit Vergaat Niet