tentoonstelling

Tentoonstelling

Het programma van de activiteiten in september 2022 is rond! Klik hier voor poster en persbericht van de activiteiten in september 2022.

De tentoonstelling zal te zien zijn in de Lutherse Kerk in Nijmegen, van 19 t/m 29 september 2022, dagelijks van 13:00 tot 17:00 uur (behalve op zondag 25 september). Op zaterdag 24 september is de tentoonstelling van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Op het kaartje onderaan deze pagina vind je het adres en de route vanaf het Centraal Station Nijmegen.

Op de debatavond 23 september is de tentoonstelling tot 19:00 uur geopend!

De tentoonstelling is thematisch opgezet. Acties van Onkruit worden in beeld gebracht en de lijn wordt doorgetrokken naar het hedendaagse activisme van XR. Met behulp van foto’s, krantenartikelen, buitgemaakt materiaal en beeld- en geluidmateriaal wordt een impressie gegeven van het brede palet aan uitingen van protest. De portretten van totaalweigeraars zijn te bekijken via QR-codes. In de mediaruimte worden de film vertoond.

Bij de tentoonstelling organiseren we op 23 september 2022 het eerste debat. In oktober zal er op een nader te bepalen datum in De Kargadoor in Utrecht het tweede debat plaatsvinden. De tentoonstelling zal aansluitend aan dit debat ook in De Kargadoor getoond worden.

Onderwerpen die thematisch in de tentoonstelling aan de orde komen zijn:

  • Tijdlijn
  • Militair vertoon
  • Politiek Dienstweiger Kollektief (en over Hennie Kenkhuis)
  • Onkruit Nijmegen
  • Vrouwen en militarisme 
  • Actie bij PMC (Provinciaal Militair Commando) en Bunkeracties (Onkruit Amsterdam)
  • Wapenhandel en wapenproductie
  • CID/BVD (inlichtingendiensten)
  • Anti kernwapen strijd, Woensdrecht, acties, Onkruit Vergaat Niet
  • Ook Extinction Rebellion verzorgt een deel in de tentoonstelling.

Lees verder onder de foto!

PMC papers
Tentoonstelling in Paradiso van de PMC-papers, door Onkruit Amsterdam op 21 mei 1981 buitgemaakt bij het Provinciaal Militair Commando in Amsterdam

In de periode van de acties, in de jaren ’70 en ’80, bestond internet nog niet, althans niet in de vorm zoals we het nu kennen. We hebben ons best gedaan om relevant beeld- en audiomateriaal te vinden, om dat ook te kunnen tonen en te laten horen. Er zitten bijzondere beelden bij!

Op de tentoonstellingspanelen zullen we bij verschillende onderwerpen een zogenaamde QR-code plaatsen. Deze kun je scannen met je smartphone, waarna je het fragment kunt bekijken/afluisteren.

Op deze pagina kun je testen of jouw smartphone wel bruikbaar is hiervoor. Het is in ieder geval wel handig als je je oortjes meeneemt, als je naar de tentoonstelling komt.

De tentoonstelling is zo goed als klaar, hieronder een impressie van de montage van de panelen.

Tentoonstelling
Tentoonstelling

Adres en route naar Lutherse Kerk

Het adres van de Lutherse Kerk is Prins Hendrikstraat 79 6521 AX te Nijmegen. Op het kaartje hieronder staat de loop-route naar de Lutherse Kerk vanaf het Centraal Station Nijmegen. Parkeren is mogelijk op de Wedren.

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .