Tentoonstelling ‘Onkruit vergaat niet’ geopend!

Vanmiddag, maandag 19 september 2022, is de tentoonstelling geopend door voormalig Nijmeegs wethouder Jan Wijnia. Hij was ook lid van het Politiek Dienstweiger Kollektief. Hij vertelde wat over de achtergronden van totaalweigeraars, Onkruit en het Politiek Dienstweiger Kollektief, met de tijdgeest rondom de Koude Oorlog.

Jan Wijnia opent de tentoonstelling
Jan Wijnia opent de tentoonstelling, achter hem de panelen van Extinction Rebellion
Mari met de huishoudelijke mededelingen

Het was gezellig druk. Veel oude bekenden (ja, ook letterlijk, om eerlijk te zijn :-)).

Diverse mensen gaven aan, dat ze een keer terug wilden komen. Want het is veel, veel informatie, veel beelden, een heel scala aan verschillende onderwerpen. Dat vinden we zelf ook. Het was een heel proces om tot deze tentoonstelling te komen. Per onderwerp zijn mensen aan de slag geweest, hebben materiaal, achtergronden en beeldmateriaal verzameld. En toen kwam het grafisch ontwerp, en moest er minimaal de helft maar meestal 2/3e van de tekst weg.

Wij zijn er trots op dat we in dit tijdsbestek en met een beperkt budget deze tentoonstelling hebben kunnen realiseren. We hebben er vanmiddag veel leuke en positieve reacties op gekregen. Maar ook reacties, dat het allemaal wel heftig is wat er allemaal gebeurd is in die periode.

Documentaire

In de loop van de middag hebben ook een behoorlijk aantal mensen de documentaire bekeken, die in de kerkenraadkamer wordt vertoond, de kamer rechts achterin. Er kunnen zo’n 12 tot 15 mensen zitten. De film wordt er vertoond op een groot beeldscherm. Veel mensen waren enthousiast en vonden dat de film een groter podium verdient. Velen waren onder de indruk van de interviews met de totaalweigeraars, dat ze zo onderworpen konden worden aan isolatie-maatregelen als ze zich niet gedroegen volgens het bajesregime. De kamer zat vanmiddag een paar keer na elkaar vol met kijkers.

Gezellige drukte op de tentoonstelling
Bezoekers tentoonstelling na de opening