Eric van Grootel

Nie wieder Krieg!

Op vrijdag 30 september 2022, vond in de Lutherse Kerk in Nijmegen het ’theatraal liederenprogramma Nie wieder Krieg’ plaats, door Eric van Grootel en Frank van Merwijk. Theater en muziek zijn door de tijden heen altijd belangrijke culturele uitingen geweest tijdens verzet en strijd tegen onrecht, militarisme, kolonialisme en uitbuiting. Het was een intiem en indrukwekkend optreden, passend in een decor waarin tijdens de afgelopen twee weken onze tentoonstelling bekeken kon worden. Voor ‘Onkruit vergaat niet’ was het een mooie afsluiting van de twee weken met de tentoonstelling, de film, en de debatavond in de Thiemeloods.

We zijn Eric en Frank erg erkentelijk voor hun culturele bijdrage aan onze ‘Onkruit vergaat niet’ activiteiten.

Mari Nie wieder Krieg
Mari Beks kondigt Eric en Frank aan
Nie wieder Krieg
Frank van Merwijk op piano, zanger Eric van Grootel

Nooit meer oorlog!

“Nooit meer oorlog!” wordt al meer dan 100 jaar in veel talen geroepen.

Vooral daarom zijn na de Tweede Wereldoorlog de VN en de EU in het leven geroepen. Waar staan we nu, na vele nieuwe militaire conflicten en de inval in Oekraïne door Rusland? Krijgszuchtige regimes zijn kennelijk nog niet te vermijden, maar dit betekent niet dat we de moed moeten verliezen.

In het theatrale liederenprogramma “Nie wieder Krieg!” brengen bariton Eric van Grootel en pianist Frank van Merwijk liederen van met name componist Hanns Eisler, op teksten van Bertolt Brecht en tijdsgenoten.

Wegens hun verzet tegen de oorlogs-hetze van de nazi’s moesten Eisler en Brecht Duitsland in 1933 ontvluchten, en onder invloed van de Koude Oorlog werden zij vervolgens uit Amerika verbannen. Hun leven en werk vormt dan ook een spiegel van een tijdperk, en van het verzet tegen oorlog en onrecht.

Van Grootel en van Merwijk voeren drie personages op: een soldaat, gesneuveld in WO II, kijkt terug op zijn leven, liefde en keuzes;  Eisler zelf  bezingt weemoedig het belang van de hoop en van een vriendelijke levenshouding; een oude gehandicapte vrouw blijft achter op een boerderij in de frontlinie, om voor de dieren te zorgen.

Al stond Hanns Eisler’s leven in het teken van oorlog en ballingschap, aan diens hand vonden Eric van Grootel en Frank van Merwijk prachtige noten om deze personages tot leven te wekken.

De uitroep kan niet vaak genoeg klinken: “Nie wieder Krieg, Nooit meer oorlog!”