Film

De documentairefilm ‘Onkruit vergaat niet’ is een prachtig tijdsdocument geworden. Prachtige interviews, mooie beelden. De film zal op debatavonden te zien zijn, de laatste was op 20 januari 2023.

De eerstvolgende openbare vertoning is op zaterdag 25 februari, tijdens het 2.Dh5 festival: Onkruit Vergaat Niet: Antimilitarisme toen en klimaatacties nu – Onkruit Vergaat Niet | 2.Dh5 (2dh5.nl).

Onkruit vergaat niet film
Documentairefilm Onkruit vergaat niet
De filmmakers bij de eerste vertoning in De Kargadoor

De film is gemaakt door de onafhankelijke filmmakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper, met medewerking van de freelance journalisten Jacqueline Maris en Marnix Koolhaas.

De film laat zien hoe Onkruit en totaalweigeraars de strijd aangingen met het leger. Wat was de aantrekkingskracht van Onkruit en wat werd met de confronterende acties bereikt?  Totaalweigeraars, oud-actievoerders en andere direct betrokkenen komen aan het woord. De film slaat ook een brug naar het heden en toont beelden van links radicaal protest van dit moment en activisten van Extinction Rebellion (XR) komen aan het woord. De film is geactualiseerd met actiebeelden van Just Stop Oil en een interview met Wouter Mouton uit Brugge die zich o.a. heeft vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis. Zie hier de beelden ervan, met audio-commentaar van degene die het met haar smartphone filmt.


Fotoboek staat even on hold

In ons oorspronkelijke plan van 2022 wilden we ook een fotoboek uitgeven. Daar zijn we helemaal nog niet aan toegekomen. Bij het organiseren en inrichten van de tentoonstelling en de debatavond(en) in september 2022 bleek dit niet haalbaar, zowel qua tijdsinvestering als qua kosten. We overwegen om er een digitaal fotoboek van te maken, in de vorm van een foto-website met bijschriften die linken naar inhoudelijke verhalen. Maar een mooi gedrukt fotoboek dat je op je salontafel kunt leggen, als eyecatcher voor je gasten, heeft ook wel wat. Daar kunnen we een boompje over opzetten of opofferen..

Hoe dan ook, boek of website, we gaan het in eigen beheer doen. Waarschijnlijk kunnen we dit alleen realiseren als we dit kunnen financieren met aanvullende crowdfunding. Laat ons weten wat jullie hiervan vinden en wat jullie graag willen ()!

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .