Film

De documentairefilm die we als ‘Onkruit vergaat niet’ gemaakt hebben, is een prachtig tijdsdocument geworden. Prachtige interviews, mooie beelden.

Onder de titel “Radicale actie, Onkruit & XR” was de film ook te zien op NPO2 Extra (7 aug. t/m 13 augustus 2023). De film zou vanaf 7 augustus 2023 ook een maand lang op NPO Start te zien zijn, maar we hebben inmiddels gehoord dat dit niet door gaat om de onduidelijke reden dat de programmering te vol zat.

We hebben de film eerder vertoond op diverse debatbijeenkomsten, de laatste was op 20 januari 2023. Ook is de film vertoond op zaterdag 25 februari, tijdens het 2.Dh5 festival: Onkruit Vergaat Niet: Antimilitarisme toen en klimaatacties nu – Onkruit Vergaat Niet | 2.Dh5 (2dh5.nl).

Op 16 april 2024 is de film uitgezonden op NPO 2 Extra en NPO Start.

De film is inmiddels te zien via ons Youtube kanaal, je kunt hier de Engelse versie bekijken.


Toelichting over de film:

De film is gemaakt door de onafhankelijke filmmakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper, met medewerking van de freelance journalisten Jacqueline Maris en Marnix Koolhaas.

Onkruit vergaat niet film
Documentairefilm Onkruit vergaat niet
De filmmakers bij de eerste vertoning in De Kargadoor

De film laat zien hoe Onkruit en totaalweigeraars de strijd aangingen met het leger. Wat was de aantrekkingskracht van Onkruit en wat werd met de confronterende acties bereikt?  Totaalweigeraars, oud-actievoerders en andere direct betrokkenen komen aan het woord. De film slaat ook een brug naar het heden en toont beelden van links radicaal protest van dit moment en activisten van Extinction Rebellion (XR) komen aan het woord. De film is geactualiseerd met actiebeelden van Just Stop Oil en een interview met Wouter Mouton uit Brugge die zich o.a. heeft vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis. Zie hier de beelden ervan, met audio-commentaar van degene die het met haar smartphone filmt.


Fotoboek staat even on hold

In ons oorspronkelijke plan van 2022 wilden we ook een fotoboek uitgeven. Daar zijn we helemaal nog niet aan toegekomen. Bij het organiseren en inrichten van de tentoonstelling en de debatavond(en) in september 2022 bleek dit niet haalbaar, zowel qua tijdsinvestering als qua kosten. We overwegen om er een digitaal fotoboek van te maken, in de vorm van een foto-website met bijschriften die linken naar inhoudelijke verhalen. Maar een mooi gedrukt fotoboek dat je op je salontafel kunt leggen, als eyecatcher voor je gasten, heeft ook wel wat. Daar kunnen we een boompje over opzetten of opofferen..

Hoe dan ook, boek of website, we gaan het in eigen beheer doen. Waarschijnlijk kunnen we dit alleen realiseren als we dit kunnen financieren met aanvullende crowdfunding. Laat ons weten wat jullie hiervan vinden en wat jullie graag willen ()!