Israëlische dienstweigeraars weer gevangen gezet

In Israël zijn eind november 2022 vier gewetensbezwaarden, Shahar Schwartz (18), Einat Gerlitz (19), Evyatar Moshe Rubin (19) en Nave Shabtay Levin (18), opnieuw gevangengezet wegens hun weigering om in het leger te dienen. De vier dienstweigeraars verklaarden dat ze weigerden deel te nemen aan de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Met hun laatste gevangenschap zullen ze elk nog 45 dagen de gevangenis in moeten.

Vlnr: Shahar, Einat, Evyatar en Nave

In hun verklaring zeiden de weigeraars:

Wij, Israëlische jongeren, weigeren ons aan te sluiten bij het Israëlische leger en deel te nemen aan de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. We roepen alle burgers van Israël op om hun ogen te openen en het beleid van onderdrukking van het Palestijnse volk door de Israëlische regering te zien. We maken bezwaar tegen het militaristische onderwijs dat ons wordt opgedrongen door hetzelfde onderdrukkende beleid, we maken bezwaar tegen het onderwijssysteem dat ons leert onze buren te haten, en we maken bezwaar tegen de sociale normen die het onderwijssysteem verbieden om de ware realiteit in de Palestijnse gebieden te delen met kinderen en jongeren. We vinden het belangrijk om te laten zien dat het ook anders kan.

Lees hier hun volledige verklaring (Engelse vertaling door het Refuser Solidarity Network).

De vier dienstweigeraars hebben elk al eerder geruime tijd in de gevangenis doorgebracht:

Dit is de 6e gevangenschap van Shahar Schwartz en de 4e gevangenschap van Einat Gerlitz , Evyatar Moshe Rubin en Nave Shabtay Levin .

Sharar heeft al 60 dagen in de gevangenis gezeten. Aan het einde van zijn laatste gevangenschap zal Sharar in totaal 105 dagen in de gevangenis hebben doorgebracht .

Einat, die al 57 dagen in de gevangenis heeft doorgebracht, zal aan het einde van haar laatste gevangenschap in totaal 102 dagen in de gevangenis hebben doorgebracht.

Evyatar heeft al 50 dagen in de gevangenis gezeten. Aan het einde van zijn laatste gevangenschap zal Evyatar in totaal 95 dagen in de gevangenis hebben doorgebracht .

Nave heeft al 35 dagen in de gevangenis doorgebracht en aan het einde van zijn laatste gevangenschap zal hij in totaal 80 dagen in de gevangenis hebben doorgebracht .

Hoe te steunen?

Deel de gezamenlijke verklaring van Sharar, Einat en Evyata en Nave binnen je netwerken en op sociale media met de hashtag #SupportThe4. Help hen het woord te verspreiden. Hun verklaring vind je hier.

Schrijf naar de dienstweigeraars zelf en toon je solidariteit met hen via de link hier.

Bron:

 Israel: Refusers Shahar, Einat, Evyatar and Nave imprisoned again | War Resisters’ International (wri-irg.org)