Brochure Vredesburo over de dienstplicht

Het Eindhovens Vredesburo heeft een brochure uitgebracht over de dienstlicht. Sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht/dienstplicht officieel opgeschort. Sinds 1 januari 2020 geldt de dienstplicht ook voor vrouwen.

Zie Dienstplicht/-weigeren | Vredesburo Eindhoven:

“In Nederland krijgen dus jongens en meiden van 17 een brief waarin staat dat ze zijn ingeschreven als militair dienstplichtige en of ze na willen denken over een baan bij Defensie. In de brief staat ook dat in uitzonderlijke situaties de regering en het parlement kunnen besluiten de opkomstplicht weer te activeren. Dan krijg je een oproep voor een militaire dienstkeuring en daarna een eventuele oproep voor militaire dienst. (De regering wil waarschijnlijk, indien nodig, een ‘selectieve dienstplicht’ invoeren om zo ICT- ers of medische professionals te krijgen, want iedereen oproepen is erg duur en omslachtig.) Iedereen blijft tot haar of zijn 35e jaar ingeschreven om te kunnen worden opgeroepen.

Voorheen waren alleen jongens gedwongen om na te denken hoe ze persoonlijk aankijken tegen oorlog en vrede. Ze konden hun keuze kenbaar maken door in militaire dienst te gaan of dienst te weigeren. Nu meiden ook dienstplichtig zijn moeten ook zij hun standpunt overdenken en eventueel al kenbaar maken.”

Links

Voorbeeldbrieven | Vredesburo Eindhoven

Informatieve links | Vredesburo Eindhoven