Film ‘Radicale Actie, Onkruit & XR’ met nagesprek in Burgers – Eindhoven

Vredesburo Eindhoven organiseert op zaterdag 4 november 2023 in samenwerking met Extinction Rebellion (XR) Eindhoven en Onkruit Vergaat Niet een filmmiddag met nagesprek in Burgers aan de Hertogstraat 2 in Eindhoven.De documentaire ‘Radicale Actie, Onkruit & XR’ wordt vertoond op een groot scherm, waarna de aanwezigen ervaringen en opmerkingen over klimaat- en antimilitaristische acties kunnen uitwisselen. Het gesprek wordt geleid door Mari Beks, een van de initiatiefnemers van Onkruit Vergaat Niet.

De film toont actiebeelden van Onkruit en totaalweigeraars in de jaren 80 en van Extinction Rebellion nu en interviews met betrokkenen van toen en nu. Heel actueel laat de film ook actiebeelden zien van Just Stop Oil en een interview met Wouter Mouton uit Brugge die zich o.a. heeft vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis.

De film is in opdracht van “Onkruit Vergaat Niet” gemaakt door de onafhankelijke filmmakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper met medewerking van de freelance journalisten Jacqueline Maris en Marnix Koolhaas. Lengte: ong. 35 minuten.

Na de film gaan we met elkaar in gesprek over het belang van directe actie en wat zijn geschikte actiemiddelen. En wat motiveerde totaalweigeraars en wat motiveert huidige activisten? Maar ook over de dilemma’s, zoals: hoe voorkom je radicalisering en hoe hou je het vuur brandend?

Er zullen mensen van XR aanwezig zijn en een of meer totaalweigeraars om over hun ervaringen te vertellen en verder deel te nemen aan het nagesprek.

De zaal bij Burgers* gaat open om 14:30. Het programma start om 15:00 en eindigt rond 17:00 uur. Er is gratis koffie en thee. Graag vooraf aanmelden bij .

Links

http://www.vredesburo.nl

https://extinctionrebellion.nl/groep/eindhoven


* Burgers aan de Hertogstraat 2 heeft een bijzondere geschiedenis. Het is 33 jaar geleden dat het voormalige pand van Burgers Verwarmingsinstallaties werd gekraakt. Nu is het een plek waar Eindhovenaren wonen, werken en elkaar ontmoeten.