Vredeskamp Volkel 4-10 augustus 2023

Vanaf vrijdagmiddag 4 augustus t/m donderdagochtend 10 augustus 2023 wordt er, op initiatief van het Jeannete Noëlhuis (Frits ter Kuile), een internationaal Vredeskamp georganiseerd bij Vliegbasis Volkel.

Activisten uit Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en mogelijk andere landen komen samen voor deze actiedagen. De voertaal zal Engels zijn.

Klimaat

De F-35 en F-16 jachtbommenwerpers op vliegbasis Volkel stoten meer dan 10 ton CO2 per vlieguur uit. En als die atoombommen worden gebruikt, is dat heel schadelijk voor het klimaat en voor al het leven op aarde.

Wereldwijd wordt geschat dat de militaire sector ongeveer zes procent van alle CO2-emissies veroorzaakt. Militaire emissies werden echter buiten het Kyoto-protocol en de overeenkomsten van Parijs gehouden. We streven naar een wereld zonder militaire CO2-emissies en tot die tijd eisen we dat de wereldwijde militaire CO2-emissies worden meegenomen in de IPCC-berekeningen en de vervolgafspraken van Parijs.

Als we systeemverandering willen, moeten we niet alleen kijken naar de enorme militaire CO2-voetafdruk, maar ook kijken naar de rol die het leger speelt in machtsstructuren. We moeten andere manieren bedenken van leven om deze planeet te delen met alle wezens, groot en klein.

Vrede

Zeer binnenkort, waarschijnlijk in 2023, wordt een nieuwe generatie Amerikaanse atoombommen (B61-12) gestuurd naar de Europese NAVO-vliegbases Volkel (Nederland), Kleine Brogel (België), Büchel (Duitsland), Aviano en Ghedi (Italië) en Incirlik (Turkije). We protesteren hiertegen en roepen op tot een kernwapenvrije wereld en de empowerment van de mensen om bezetting, onderdrukking en onrecht met geweldloze middelen tegen te gaan.

Actie

Met onze acties komen we geweldloos in verzet tegen de doodsmachine:

  • We waken tijdens de ochtend- & avondspits bij de hoofdingang. Voor deze en andere acties hebben wij huurfietsen tot onze beschikking. Het is ongeveer 10 minuten fietsen over veilige fietspaden naar de hoofdingang van de basis.
  • Op zondag 6 augustus herdenken we de slachtoffers van de bom op Hiroshima.
  • Op maandag 7 augustus, rond het middaguur als het maandelijkse luchtalarm afgaat, blokkeren we de poort(en) van de basis.
  • Op woensdag 9 augustus (Nagasaki-dag) graven we één of meerdere tunnels onder het hek door met de bedoeling op de landingsbaan te gaan zitten om te stoppen met oefenen voor oorlog & vernietiging.
  • Op 5, 6 en 8 augustus is er een geweldloosheidstraining zodat ieder van ons zelf kan voelen of hij/zij mee wil blokkeren of tunnelen of juist een ondersteunende rol wil spelen.
  • Natuurlijk is er ook ruimte voor creatieve acties die spontaan ontstaan ​​door ons samenzijn.

Bij alle acties in deze week houden we ons aan de geweldloze richtlijnen. (Zie onder).

Kamp

We zijn welkom in een groepsaccommodatie nabij vliegbasis Volkel met twee- & vierpersoonskamers. Mocht er meer ruimte nodig zijn, dan proberen we dat op een naburige camping te organiseren. We rekenen op ieders hulp bij het koken, serveren & afwassen. Je kunt zwemmen in de buurt en ’s avonds brandt er een kampvuur, dus neem je zwemspullen en gitaar mee. We hopen een paar mensen te hebben die bereid zijn om ochtend- en avondgebeden te verzorgen bij de hoofdingang van de basis en/of op onze camping voor degenen die graag samen bidden voor vrede en de bescherming van de schepping.

Kosten

We hopen de kosten van accommodatie, fietshuur & schoppen te dekken door middel van een donatie zodat deelnemers alleen hun reiskosten en €10 per dag voor eten en drinken hoeven bij te dragen.

Voor vragen, mail naar .

Code van geweldloosheid

  • We gedragen ons vriendelijk in woord en daad tegenover politie, leger, vliegtuigspotters en alle andere mensen.
  • We zullen niet rennen of dreigende bewegingen maken.
  • Als we worden tegengehouden of gesommeerd de weg te verlaten, zullen we ons bij arrestatie niet verzetten (we slaan bijvoorbeeld geen armen over elkaar, maar slap & weggesleept worden of meelopen op de arm van een of meer agenten is prima) en nemen onze verantwoordelijkheid voor onze acties door onze naam te zeggen en de juridische gevolgen te verwelkomen.
  • Iedereen die bij een actie wil zijn, moet een geweldloze actietraining hebben gevolgd en in een affiniteitsgroep zitten.
Vredeskamp Volkel 2023