Debat 30 juni: Stop de Oorlog Amsterdam met The Hague Peace Project: ‘Vrede in Oekraïne: tijd om te praten!’

Debat Pakhuis de Zwijger vrijdag 30 juni


Komende vrijdag organiseert Stop de Oorlog Amsterdam met The Hague Peace Project het debat: ‘Vrede in Oekraïne: tijd om te praten!


Een debat met econoom Ewald Engelen, filmmaker Lidija Zelovic, Tweede Kamerlid CDA Derk Boswijk en historicus Tayfun Balçik over de vraag: hoe komt er vrede in Oekraïne? Door een militaire overwinning op Rusland of door onderhandelingen?


Pakhuis de Zwijger, 20.00 uur. Toegang gratis.

De oorlog in Oekraïne is nog steeds in volle gang, zonder uitzicht op vrede. Zowel Rusland als Oekraïne lijken te geloven in een militaire overwinning, terwijl er dagelijks honderden jonge mannen een wrede dood sterven in de loopgraven van de Donbass. Hoe zorgen we ervoor dat er zo snel mogelijk een einde komt aan deze zinloze slachting? Moet het Westen Oekraïne militair blijven steunen om Rusland te verslaan? Of is dat een illusie en zorgen we hiermee alleen maar voor het onnodig verlengen van deze oorlog en riskeren we hiermee zelfs een directe (misschien wel nucleaire) confrontatie tussen Rusland en de NAVO?

Over de sprekers

Lidija Zelovic is schrijver en documentairemaker. Vanuit haar professionele ervaring als oorlogsverslaggever en haar persoonlijk ervaring als oorlogsvluchteling uit het voormalig Joegoslavië pleit Lidija voor waakzaamheid tegen oorlogspropaganda.

Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de UvA. Hij heeft zich kritisch uitgelaten over het Europese sanctiebeleid ten aanzien van Rusland.

Derk Boswijk is Tweede Kamerlid voor de CDA en heeft defensie als één van zijn portefeuilles. Het CDA is een voorstander van een daadkrachtige militaire reactie vanuit de NAVO voor de verdediging van Oekraïne en steunt onder meer het sturen van F16’s.

Historicus Tayfun Balçik is coördinator bij The Hague Peace Projects, mensenrechtenactivist, lid van Nieuw Amsterdam Raad en journalist bij de Kanttekening.

Jakob de Jonge (moderator) is voorzitter van de vredesorganisatie The Hague Peace Projects, en kunstenaar.

De Andere Krant – Jacob de Jonge: “Voor de nucleaire bom maakt het niet uit of je rechts of links bent”: Eric van de Beek

Vrede in Oekraïne: tijd om te praten! – Stop Wapenhandel