Protest tegen kernbommen en de F-35

De F-35, ook wel ‘Joint Strike Fighter’ of ‘JSF’ genoemd, gaat vanaf 2024 alle F-16’s van Vliegbasis Volkel vervangen. De 1e nieuwe Nederlandse gevechtsvliegtuigen zijn reeds op 31 oktober 2019 geland op Vliegbasis Leeuwarden, waar ze ook alle F-16’s gaan vervangen.

Defensie heeft in juni 2022 versneld 6 extra F-35-gevechtsvliegtuigen en 4 onbemande MQ-9 Reaper-toestellen aangeschaft, in het kader van een structurele verhoging van het defensiebudget.

Frits tussen de spandoeken
Zie: Blijvend gevaar van kernwapens – Stop Wapenhandel

Op 30 juni 2022 kwamen de eerste vier F-35’s naar Vliegbasis Volkel. Reden voor het Jeannette Noëlhuis (domicilie van Frits ter Kuile) om een protestactie te organiseren. De actievoerders hielden rond het middaguur een stille tocht, vanaf het kerkplein in Volkel tot aan de hoofdpoort van de vliegbasis. Het protest was gericht tegen de opslag van kernbommen op Vliegbasis Volkel. Nederland beschikt zelf niet over de nucleaire wapens, maar als NAVO-lidstaat faciliteert onze overheid de opslag voor bondgenoot Amerika.  

Interview met Frits ter Kuile

Ook het actiecollectief Vliegop! uit Friesland was aanwezig, Dirk Kuiken hield er een toespraak.

Gevaar van escalatie naar een kernoorlog

De komst van de F-35’s gaat gepaard met de vernieuwing van de B61 kernbommen: waren het voorheen vrijeval bommen met een parachute (anders heeft het afwerpende vliegtuig te weinig tijd om weg te komen), het worden nu precisie kernwapens die veel gerichter ingezet kunnen worden. Ze brengen het risico van escalatie naar een oorlog met kernwapens een stuk dichter bij.

Grensoverschrijdende protesten

Er wordt al jaren geprotesteerd tegen kernwapens, in veel landen. De protesten zijn grensoverschrijdend, letterlijk dan, want het zijn meestal vreedzame acties, som met een vleugje burgerlijke ongehoorzaamheid.

Op woensdag 3 augustus 2022 is bij De vliegbasis in Volkel weer gedemonstreerd tegen de kernwapens die daar liggen opgeslagen. Een groep fietsers uit Duitsland, die zich de ‘vredesfietsers’ noemen, verzamelde bij de hoofdpoort en voerde actie met borden en door een toespraak te houden. Het is een jaarlijks protest in de week dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki 77 jaar geleden bijna volledig werden verwoest door twee atoombommen. Ze vrezen voor een zelfde ramp nu de spanningen tussen Rusland en de NAVO aanhouden en pleiten ervoor om de wapens terug te sturen naar Amerika. De fietsers begonnen vorige week met hun fietstocht in het Duitse Büchel – waar ook atoombommen liggen opgeslagen – en kwamen na verschillende stops aan in Volkel.

vredesfietsers
Duitse ‘vredesfietsers’ demontstreren bij de poort van Vliegbasis Volkel

Duitsers in Nederland, maar ook Nederlanders in Duitsland. Van 4 juli tot en met 2 augustus heeft Frits ter Kuile in een Duitse gevangenis vastgezeten, omdat hij in de zomer van 2018 met anderen een Onze Vader heeft gebeden op een atoombom bunker op de vliegbasis Büchel. Lees hier de reactie van Frits op zijn veroordeling. Zowel met die actie in 2018 als met de gevangenisstraf wil Frits waarschuwen voor het kruidvat vol kernwapens dat Europa is en de dreigende komst van nieuwe kernbommen. Zie het video portret van Frits ter Kuile op deze pagina.

Een korte ‘howto’ van Frits ter Kuile om NATO prikkeldraad door te knippen, het eindigt op de atoombunker, waar Frits 30 dagen voor moest zitten

De actie van Frits ter Kuile en zijn verblijf in de gevangenis maken deel uit van de “Kampagne Büchel Atombombenfrei”: https://buechel-atombombenfrei.jimdofree.com/.

De foto’s komen uit een beeldverslag van Dirk van actiecollectief Vliegop!, zie Vliegop! in Volkel: “De krijgsmacht maakt de wereld onveiliger” (beeldverslag) | Doorbraak.eu