Geen bommen maar bomen

Vliegop! Geen bommen maar bomen

Van 28 maart tot 8 april werd op vliegbasis Leeuwarden weer de internationale vliegoefening ‘Frisian Flag’ gehouden.
Onder de strijdkreet ‘Geen Bommen maar Bomen’ hield Vliegop! vanuit verschillende invalshoeken tijdens deze oefening protestacties tegen de vliegbasis.

Zie verderop een verslagje van de actie op 8 april door Extinction Rebellion.

XR bij vliegbasis Leeuwarden
Extinction Rebellion blokkeert de toegang tot vliegbasis Leeuwarden

Het Ministerie van Defensie, in samenspraak met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een ontheffing verleend: Van 28 maart tot en met 8 april oefenden vliegtuigen en helikopters boven Friesland, Noord-Holland en het Waddengebied tijdens de oefening Frisian Flag.

Laagvliegen boven natuurgebieden en vogelreservaten?

Frisian Flag is een grootschalige oefening, die in 2020 en 2021 niet door kon gaan vanwege de coronamaatregelen. Dat het een groot gebied betreft, kun je zien op het kaartje dat we hieronder afbeelden. In de ontheffing wordt een beetje vaag gedaan over de impact: “vogelreservaten en Natura2000 worden zoveel als mogelijk vermeden”. Schandalig, dat er zo omgegaan wordt met de toch al zo kwetsbare natuur.

oefengebied Vliegop
Oefengebied (tijdelijk laagvlieg gebied) Frisian Flag

Op de website van Vliegop! kun je lezen:

  • Zorgt voor een ongelooflijk grote CO2- en stikstofuitstoot (Defensie is één van de grootste vervuilers van Nederland).
  • Veroorzaakt een teringherrie die omwonenden niet langer kunnen (ver)dragen.
  • Is wellicht de werkplek van de verantwoordelijken voor de dood van 70 burgers in de Iraakse stad Hawija.
  • Is in elk geval een uitvalsbasis voor NATO-agressie over de hele wereld.

Actie 8 april 2022 – Geen bommen maar bomen

Met deze slogan hebben 11 activisten van Extinction Rebellion op 8 april 2022 vanaf 7:30 uur de hoofdingang van vliegbasis Leeuwarden geblokkeerd. De actievoerders ketenden zich op de weg aan bomen en vormen een menselijke keten.

Zij vroegen hiermee aandacht voor de effecten van oefeningen zoals ‘Frisian Flag’ op de natuur en het klimaat. Als roze ‘vredes-soldaten’ hadden ze zich aan bomen en aan elkaar vastgeketend. Onder toeziend oog van de marechaussee en de politie werden er leuzen geroepen. De politie greep niet in toen een automobilist via de berm het Keegsdijkje op probeerde te rijden, waarmee hij ook twee actievoerders wegduwde met zijn auto.

Deze actie werd door de actievoerders als ‘terreurdaad’ bestempeld, bekijk het filmpje wat er feitelijk gebeurde:

Om kwart over twaalf maakten de actievoerders zelf een einde aan de blokkade.

Op Duurzaam Nieuws was een wat zuurpruimerig commentaar te lezen: Schiet Extinction Rebellion door met actie bij vliegbasis Leeuwarden? (duurzaamnieuws.nl). Niet onder Opinie maar onder Klimaat. “Het klopt dat strijdkrachten een grote bijdrage leveren aan klimaatverandering. Maar je kunt nu wel de vraag stellen of juist nu daartegen demonstreren een goede keuze is. Immers, juist de democratische samenleving, die zich het meest inspant voor een klimaatveilige wereld, wordt ernstig bedreigd met militair geweld. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je daar niet tegen te verzetten. Maar of het klimaat daar ook mee gediend is, is een grote vraag.” In het artikel worden verder wel de argumenten van XR genoemd, waarom ze deze actie voeren.