Nieuwsbrief nummer 7 (mei 2023)

In deze Nieuwsbrief van mei 2023 allereerst de aankondiging en inhoud van de debatavond over de oorlog in Oekraïne op 22 juni 2023 in de Thiemeloods in Nijmegen. In de laatste maanden is er van alles aan de hand rondom de inlichtingendiensten. De politie heeft een eigen inlichtingendienst rondom de openbare orde (TOOI), en het is verbazingwekkend hoe deze feitelijk illegaal kan opereren. Dat is publiekelijk geworden door een onderzoeksteam van RTL-nieuws. In plaats van dat deze illegale praktijk wordt aangepakt, wil men uitbreiding van bevoegdheden. Een overheidsinstantie die de wet blijft overtreden. Dat moet je als burger eens doen..

Dienstweigeraars en deserteurs blijven altijd verdacht in een militaristisch georiënteerde samenleving. Maar het is een grove schande dat dit ertoe leidt dat dienstweigeraars en deserteurs uit zowel Rusland als de Oekraïne zo in de steek worden gelaten.

Nieuws over AI (Artificial Intelligence) domineert alle media. Met onzin en angstaanjagende verhalen. Wij wilden ons focussen op AI in het militaire domein, daar gaan we ook nog mee verder. Maar de verleiding was groot om die magische chatbot ChatGPT te bevragen over het onderwerp. Dat hebben we ook gedaan. We hebben de chatbot 3 keer laten reageren op de vraag wat AI in het militaire domein. Er kwam 3 keer een antwoord, met veel overeenkomsten (steeds met andere formuleringen). Verrassend adequaat.

Je kunt de webversie van deze Nieuwsbrief hier bekijken of hieronder inzien/downloaden: