vlieg- en sensoroperator MQ-9 Reaper

Nieuwsbrief nummer 3

Inleiding

Als Onkruit Vergaat Niet hebben we op 7 april 2022 een ‘gespreksavond over Oekraïne’ georganiseerd. Het idee was om dit in kleine kring te doen. Ook wijzelf waren in verwarring over deze oorlog waarvan iedereen dacht dat ie niet zou komen. Er kwamen erg veel aanmeldingen. Verhuizen naar de grotere zaal in de Thiemeloods gaf maar even lucht. De aanmeldingen bleven binnenkomen, we hebben veel mensen moeten teleurstellen. We gaan daarom wat betreft de verslaglegging van de avond voor een volledige transcriptie. In deze Nieuwsbrief plaatsen we een kleine samenvatting, met links naar het verslag op onkruitvergaatniet.nl.
In het kader van de discussie is het statement van de pacifistische beweging in Oekraïne interessant. Vanuit mailcontact met Ton Hirdes is het verhaal van Marjan Lucas tijdens de OVSE-missie in Oekraïne tot stand gekomen. Wij mochten het opnemen in onze nieuwsbrief en op de website. Het filmpje over het verzet in Melitopol is een indrukwekkend voorbeeld van geweldloze weerbaarheid. 

Verder aandacht voor ‘Geen bommen maar bomen’, over bommen die onder de door Nederland aangeschafte Reaper-drones komen te hangen. Deze drones zijn pas in midden 2023 operationeel, ze werden aangeschaft als ongewapende onbemande vliegtuigjes die vooral inlichtingen zouden moeten verzamelen. Het worden nu vliegende bewapende “killer-drones”. Ook aan het inlichtingenfront zoeken de inlichtingendiensten de grenzen op. Dat we het kritisch moeten blijven volgen, blijkt wel uit het jaarverslag van de toezichthouder.

Ook de stand van zaken met betrekking tot ons project komt in deze nieuwsbrief aan bod.

Je kunt de webversie van deze Nieuwsbrief hier lezen, of hieronder bekijken/downloaden.