Uitreiking Vrede van Nijmegen Penning aan Bellingcat-oprichter Elliot Higgins

Op 18 april 2023 wordt in de Stevenskerk in Nijmegen de Vrede van Nijmegen Penning 2024 uitgereikd aan de Britse oprichter van het internationale onderzoeksjournalistiekcollectief Bellingcat, Eliot Higgins. Hij ontvangt de prijs voor zijn vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten. Higgins zal op deze gelegenheid de Vrede van Nijmegenlezing uitspreken.

Bellingcat

Het internationale netwerk van (burger)journalisten Bellingcat maakt sinds 2014 op innovatieve wijze gebruik van openbare gegevens en beelden om de waarheid boven tafel te krijgen over misdaden, mensenrechtenschendingen en misstanden in conflicten en oorlogen. Oprichter en burgerjournalist Eliot Ward Higgins (1979) schreef als blogger en burger-onderzoeksjournalist eerder onder het pseudoniem Brown Moses. Hij gebruikt voor zijn onderzoeken naar misstanden vooral open data en social mediakanalen. In 2015 ontving hij de Hanns Joachim Friedrichs Award, een Duitse onderscheiding voor uitmuntendheid in de journalistiek.

Higgins en Bellingcat onderzochten bijvoorbeeld de oorlogen in Syrië en tussen Rusland en Oekraïne, het neerhalen van de Malaysia Airlines vlucht MH17 en de vergiftiging van Sergei en Yulia Skripal. Higgins kreeg zijn eerste brede media-aandacht met het identificeren van wapens in video’s van het Syrische conflict. Bellingcat werkte voor het Transparency International aan het blootleggen van misbruik van Scottish Limited Partnerships voor criminele witwasconstructies in het Verenigd Koninkrijk. Ook publiceerde Bellingcat met Forensic Architecture een spraakmakend onderzoek naar de moord op Óscar Pérez in Venezuela.

Open source intelligence (OSINT)

Bellingcat deelt deze methodiek met een nog altijd uitbreidend netwerk van burgerjournalisten. De innovatieve benadering van Bellingcat, met gebruik van openbaar beschikbare gegevens en analyses door burgerjournalisten, is bijzonder belangrijk voor het duiden van feiten en beelden tot bewijzen van misdaden, misstanden in conflicten en mensenrechtenschendingen. Met hun publicaties dragen zij op hedendaagse en innovatieve wijze bij aan internationale vrede en veiligheid. De werkwijze van Bellingcat is een goed voorbeeld van OSINT, het verzamelen en analyseren van gegevens die verkregen zijn uit openbaar beschikbare bronnen.

De Vrede van Nijmegen Penning

De Vrede van Nijmegen Penning is een tweejaarlijkse onderscheiding die wordt uitgereikt aan een internationale hoofdrolspeler die zich ingezet heeft voor Europa. Het is de zevende keer dat de Vrede van Nijmegen Penning wordt uitgereikt. Eerdere laureaten zijn: Jacques Delors (2010), Umberto Eco (2012), Neelie Kroes (2014), het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (2016), Paul Polman (2018) en Frans Timmermans (2022). Vanwege de coronapandemie is de Penning in 2020 niet uitgereikt.

Met de Vrede van Nijmegen kwam er in 1678 een tijdelijk einde aan de oorlogen die Europa teisteren. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk vredesverdragen om verschillende oorlogen op het Europese continent te beëindigen. In veel Europese landen heeft de Vrede van Nijmegen een plaats gekregen in de geschiedenisboeken als een cruciaal moment in de Europese geschiedenis.

Met deze prijs laten Radboud Universiteit, NXP en gemeente Nijmegen blijken dat zij naast waardering voor mensen die aan vrede bijdragen vanuit het openbaar bestuur, de literatuur en de wetenschap, ook grote waarde hechten aan iconen van moedig en betrokken burgerschap.

Aanmelden voor de uitreiking op 18 april 2024

Via de knop kun je je aanmelden voor de uitreiking van de Vrede van Nijmegen penning op 18 april 2024 in de Stevenskerk. Het programma begint om 15.30 uur.

Zie ook: De Toekomst van de Waarheid met Eliot Higgins – Onkruit Vergaat Niet

Bron: Bellingcat-oprichter krijgt Vrede van Nijmegen Penning 2024 | Into Nijmegen