Eric van Grootel

Nie wieder Krieg!

Op 30 september 2022, zal in de Lutherse Kerk in Nijmegen een ’theatraal liederenconcert’ plaatsvinden. Klik hier voor poster en persbericht van de andere activiteiten in september 2022. We zijn erg blij dat Eric van Grootel en Frank van Merwijk op deze wijze een bijdrage willen leveren aan het programma. Theater en muziek zijn door de tijden heen altijd belangrijke culturele uitingen geweest tijdens verzet en strijd tegen onrecht, militarisme, kolonialisme en uitbuiting.

Buitenkans!

Je kunt deze bijzondere voorstelling bijwonen voor de gereduceerde entreeprijs van €10.

Aanmelden

Je kunt je hier aanmelden voor ‘Nie wieder Krieg!’.

Nooit meer oorlog!

“Nooit meer oorlog!” wordt al meer dan 100 jaar in veel talen geroepen.

Vooral daarom zijn na de Tweede Wereldoorlog de VN en de EU in het leven geroepen. Waar staan we nu, na vele nieuwe militaire conflicten en de inval in Oekraïne door Rusland? Krijgszuchtige regimes zijn kennelijk nog niet te vermijden, maar dit betekent niet dat we de moed moeten verliezen.

In het theatrale liederenprogramma “Nie wieder Krieg!” brengen bariton Eric van Grootel en pianist Frank van Merwijk liederen van met name componist Hanns Eisler, op teksten van Bertolt Brecht en tijdsgenoten.

Wegens hun verzet tegen de oorlogs-hetze van de nazi’s moesten Eisler en Brecht Duitsland in 1933 ontvluchten, en onder invloed van de Koude Oorlog werden zij vervolgens uit Amerika verbannen. Hun leven en werk vormt dan ook een spiegel van een tijdperk, en van het verzet tegen oorlog en onrecht.

Van Grootel en van Merwijk voeren drie personages op: een soldaat, gesneuveld in WO II, kijkt terug op zijn leven, liefde en keuzes;  Eisler zelf  bezingt weemoedig het belang van de hoop en van een vriendelijke levenshouding; een oude gehandicapte vrouw blijft achter op een boerderij in de frontlinie, om voor de dieren te zorgen.

Al stond Hanns Eisler’s leven in het teken van oorlog en ballingschap, aan diens hand vonden Eric van Grootel en Frank van Merwijk prachtige noten om deze personages tot leven te wekken.

De uitroep kan niet vaak genoeg klinken: “Nie wieder Krieg, Nooit meer oorlog!”

Een voorproefje: Eric van Grootel zang en Frank van Merwijk piano, uit het theatrale liederen programma ‘Nie wieder Krieg’, liederen, teksten, en korte interviews voor ’75 jaar vrijheid Zutphen 2020′. Opname door plaatselijke televisie Zutphen:

Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .