Na ruim 120 dagen cel Shahar en Evyatar eindelijk vrijgelaten

Shahar Schwartz en Evyatar Moshe Rubin werden half februari 2023 vrijgelaten na ruim 120 dagen gevangenisstraf en kregen ze een ‘uitzondering’ op de militaire dienst. Zie Israëlische dienstweigeraars weer gevangen gezet – Onkruit Vergaat Niet.

Shahar (18 jaar) en Evyatar (19 jaar), de gewetensbezwaarden die weigerden deel te nemen aan oorlogsmisdaden door een bezettingsleger, en die de hele tijd werden gesteund door Mesarvot (een Israëlisch ondersteuningsnetwerk voor dienstweigeraars die tegen de bezetting), kreeg een vrijstelling van het Israëlische leger op basis van de “Ernstig slecht gedrag”-clausule.

Shahar en Evyarat:

“We willen jullie, al onze internationale supporters, bedanken voor jullie solidariteit en voor de honderden steunbrieven die jullie naar de weigeraars hebben gestuurd tijdens hun tijd in de gevangenis.”

Shahar en Evyarat

Shahar Schwartz na 130 dagen militaire gevangenis:

“Ik ben blij dat de lange maanden in de gevangenis voorbij zijn, waar ik van dichtbij heb geleerd hoe het is om je vrijheid te verliezen. Deze ervaring heeft mijn verzet tegen het roofzuchtige regime van het Israëlische leger in de Palestijnse Gebieden alleen maar versterkt, en ik blijven geloven dat onderdrukking zelfs tegen persoonlijke kosten moet worden bestreden.”

Evyatar Moshe Rubin na 122 dagen militaire gevangenis:

“In een tijd waarin toegang tot informatie zo wijdverbreid is, wordt weigering een steeds krachtiger instrument. Voor mij is de grote strijd met betrekking tot Israël een strijd om informatie – als iedereen maar de waarheid wist over de geschiedenis van dit land, over de verschrikkelijke misdaden die hier elke dag worden ingezet om de raciale dominantie in stand te houden, zou het apartheidsregime in de bezette gebieden niet tot het einde van het jaar standhouden. Als gevolg van mijn opsluiting zag ik niet alleen veel van mijn vrienden in Israël worden blootgesteld aan nieuwe inhoud en informatie, maar ook mensen in het buitenland, een even belangrijk strijdperk voor deze strijd, die zich steeds meer bewust zijn van de situatie in Israël door de publicaties en brede steun voor weigeraars, vooral op sociale media.”

Bron: After 120 days in prison Shahar and Evyatar finally have been released | War Resisters’ International (wri-irg.org)