leesvoer

Lezen luisteren kijken

Op deze pagina beginnen we met een nieuwe rubriek “Lezen luisteren kijken”. Daarin zullen we verwijzen naar bladen, boeken, podcasts, en video’s/films die wellicht de moeite waard zijn. Heb je zelf een tip, stuur hem naar ons via en dan zullen we de tip vermelden op deze pagina. Vertel er wel bij waarom je tip interessant is voor opname in deze rubriek, en of je toestemming geeft om dit bij de tip te vermelden. Het kan anoniem.

Steun je lokale boekhandel (kan ook met e-books!)

Wij raden je aan om boeken zo veel mogelijk te bestellen bij je lokale boekhandel! Het is belangrijk om die te ondersteunen. Indien het boek verkrijgbaar is als e-book zullen we dit zoveel mogelijk vermelden. Via Libris.nl kun je e-books kopen (en ook direct downloaden), waarbij je kunt kiezen bij welke boekhandel de aankoop wordt geregistreerd (zo verdienen zij er nog wat aan). Heb je een eigen favoriete lokale boekhandel, kijk dan even of deze bij Libris zijn aangesloten: je kunt ze dan ook met de aankoop van een e-book ondersteunen! Bol.com steekt alles in eigen zak, heeft een belabberde klantenservice en verziekt de boekhandel-branche.

Inhoudelijk

Opname in deze rubriek betekent overigens niet dat we vierkant achter de inhoud staan. Wel dat wij het interessant genoeg vinden om er kennis van te nemen. En we houden wel van enige controverse.. De volgorde van vermelding is volstrekt willekeurig. Waar mogelijk geven we extra informatie of verdieping via links bij de vermelding.

Bladen

Vredesspiraal

VredesSpiraal

Vredesspiraal is het kwartaalblad van Kerk en Vrede, de landelijke vereniging van mensen die binnen en buiten de kerken actief zijn voor ontwapening en geweldloosheid.

Je kunt lid of donateur worden van Kerk en Vrede. Leden betalen tenminste € 40,-
per jaar, inclusief een abonnement op Vredesspiraal en een aantal keren per jaar een ledenbrief. Een abonnement zonder lidmaatschap kost € 15,- per jaar.
Losse nummers € 3,- excl. porto.

Via de website van Kerk en Vrede kun je de digitale versies van Vredesspiraal inzien/donwloaden:

Kerk en VredeVredesMagazine

VredesMagazine

Uitgave van de vereniging VredesMedia waarin samenwerken: Haags Vredesplatform (HVP), Humanistisch Vredesberaad (HVB), Vredesbeweging Pais, Samenwerkingsverban Stop de Wapenwedloop, Antimilitaristies Onderzoekskollektief VD AMOK,
Women’s International League for Peace and Freedom
(WILPF) afdeling Nederland.

VredesMagazine heeft een eigen website: VredesMagazine informeert over oorlog en vrede, over machtspolitiek en veiligheidsbeleid, maar ook over alternatieven voor geweld en het opbouwen van een vredescultuur. VredesMagazine analyseert, stemt tot nadenken en schudt mensen wakker.

VredesMagazine komt vier keer per jaar uit.
Alle nummers zijn online als PDF beschikbaar.

Als je een abonnement neemt (€12 voor 4 nummers per jaar), steun je het VredesMagazine en ontvang je het blad thuis.

Via de website Laatst verschenen nummer VredesMagazine (vredesbeweging.nl) zie je een Inhoudsopgave en kun je doorlinken naar artikelen in de laatste versie.


Loving Geopolitics Magazine

Loving Geopolitics Magazine

Een nieuw ‘platform’ in Nederland: Loving Geopolitics.

Je kunt hier het essay lezen (de ‘oprichtingsverklaring’) van Giep Hagoort.

Het is een digitaal magazine. Voorlopig nog gratis.

Op Loving Geopolitics Magazine (vredessite.nl) lees je meer over dit initiatief, geschreven in juni 2022, de info over abonneren is wat verouderd: op de website staat nu dat men in de loop van 2023 de abonnees gaat vragen om een donatie te doen.

Geopolitiek is veelomvattend en ingewikkeld. Vaak een ‘ver van mijn bed’ show. Er staan bijzonder lezenswaardige artikelen in. Ook diverse links naar podcasts.

En ook wat erg dichtbij ligt: in nr. 2 (pag 36) schrijft Willem de Haan over hoe hij de vredesweek in 2022 beleefde.


Boeken en media

Rebellie in de jaren 80

Rebellie in de jaren 80

Joost Flint heeft via ooggetuigenverslagen, documenten en dagboeknotities een bijzonder roerige periode (1979 – 1989) beschreven in “Rebellie in de jaren 80“.

In de VPRO-gids van op 5 februari 2022 staat een interview met de oud-Bluf! redacteur, op 9 oktober 2021 schreef Mac van Dinther erover in de Volkskrant.

Het boek gaat veel over Joost zelf, over zijn persoonlijke ontwikkeling, in de strijd op velerlei fronten:

– kraken voor woonruimte, vrijplaatsen en alternatieve leefvormen.
– mileuacties tegen kernenergie en de dumping van radioactief afval: van blokkades tot sabotage.
– antimilitaristische acties, inbraken en onthullingen van de actiegroep ‘Onkruit’.
– tegen apartheid: van de blokkade tegen Shell tot RARA.

Het is een dikke pil, niet alles is even interessant, maar het geeft een mooi tijdsbeeld en bevat ook veel documentatie over een roerige periode.

Het boek is uitgegeven in eigen beheer en is via deze link te bestellen.

In het kader van de tentoonstelling Onkruit vergaat niet is ook een video portret van Joost Flint gemaakt.


Het is oorlog maar niemand die het ziet

Het is oorlog maar niemand die het ziet

Een platgelegde Rotterdamse haven. Nederlandse spionnen die digitaal toeslaan in Moskou. Artsen die ineens niet meer bij medische dossiers kunnen.

De moderne tijd biedt talloze voordelen: we werken sneller en zijn altijd en overal bereikbaar. Maar er zijn ook nieuwe gevaren. Zes jaar doet Huib Modderkolk nu onderzoek naar de schaduwkant van internet. Hij begon als buitenstaander, zonder enige voorkennis. Stukje bij beetje won hij het vertrouwen van bronnen.

Zo ontdekte hij dat iemand in Engeland privégesprekken tussen Nederlandse geliefden beluistert en dat een stiekem getrokken kabeltje in Beverwijk de dood van Iraanse demonstranten kan betekenen.

Iedere ontdekking roept nieuwe vragen op. Wie leest mee met onze appjes? Hoe ver reiken de tentakels van Nederlandse veiligheidsdiensten? Wat betekent het als staten internet gebruiken om te controleren en te saboteren? In dit boek laat Modderkolk zien hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek.

‘Wie vroeger de wereld wilde begrijpen, las de Bijbel. Wie de wereld van nu wil begrijpen, leest dit boek.’ – Arjen Lubach

‘Dit is nog beter dan John le Carré, want het is waar.’ – Matthijs van Nieuwkerk

‘Huib Modderkolk is de perfecte gids in deze nieuwe wereld.’ – De Correspondent

‘Modderkolks oorlogsboek leest als een thriller.’ – Maxim Februari

Het boek is verschenen in september 2019, maar is actueler dan ooit!

ISBN13: 9789057599811 Uitgeverij Podium 3-9-2019 €20,50 (Paperback) €9,99 (eBook)

Lees ook dit artikel: Een internationaal cyberleger tegen Rusland met een Nederlander in de hoofdrol (volkskrant.nl)


Ons lichaam, jullie slagveld – Christina Lamb

Ons Lichaam Jullie Slagveld

In Ons lichaam, jullie slagveld vertelt Christina Lamb, coauteur van Ik ben Malala, over de verzwegen oorlogsmisdaden tegen vrouwen. Al meer dan dertig jaar doet Christina Lamb verslag van conflicten over de hele wereld, maar nooit werd het hele verhaal verteld.

In Ons lichaam, jullie slagveld toont Christina Lamb voor het eerst de ongekende omvang van de gruwelijkheden die vrouwen en kinderen in oorlogen zijn aangedaan. Ze laat zien hoe verkrachting stelselmatig wordt ingezet als oorlogswapen om vrouwen bang te maken, te vernederen en te verminken, en voor etnische zuivering. Lamb sprak onder andere met de ‘troostmeisjes’ uit de Japanse kampen en met vrouwen die tijdens het Argentijnse juntaregime slachtoffer werden van seksuele horrorpraktijken, ze ontmoette de Rohingya- en jezidivrouwen, en de Nigeriaanse schoolmeisjes die verkocht werden als seksslavinnen. Tijdens deze gesprekken ontdekte ze hoe moedig en heroisch deze vrouwen zijn.

Hoewel verkrachting wereldwijd al in 1919 als oorlogsmisdaad is aangemerkt, heeft het internationaal gerechtshof tot op heden niemand ervoor veroordeeld. Na het lezen van Ons lichaam, jullie slagveld van Christina Lamb kan niemand meer zeggen dat we het niet wisten.

‘Een wake-up call.’ – Amal Clooney ‘Het krachtigste en meest verontrustende boek dat ik ooit heb gelezen.’ – Antony Beevor

‘Als je één boek wilt lezen, lees dan dit. Indrukwekkend!’ – Eve Ensler, auteur van De vagina monologen

‘Een moedig en aangrijpend boek, dat in een rechtvaardige wereld op elke bestsellerlijst zou staan.’ – Melanie Reid, The Times

In Nieuwsbrief nr 2 hebben we aandacht besteed aan dit boek.

Paperback €25,99 – E-book €9,99 Uitgeverij: Ambo/Anthos EAN: 9789026342660  Datum uitgave: 19 februari 2021 


Vrede kun je leren

Vrede kun je leren

Na elke aanslag gaan we voor meer veiligheid – en hopen we op meer vrede. Maar is dat genoeg? Thomas d’Ansembourg en David Van Reybrouck vragen zich af of geweld zich echt enkel met geweld laat bestrijden. Vrede is een vak. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als gymnastiek en lichamelijke verzorging. Dit essay pleit voor mindfulness, geweldloze communicatie en compassie op school, op het werk en thuis.

Zweverig? Recente wetenschappelijke inzichten bewijzen hoe deze technieken werkelijk leiden tot een beter zelfbeeld, betere leerprestaties en wederzijds begrip. Ze verhogen de mentale hygiëne, zowel van mens als maatschappij. Als tien minuten stilzitten per dag volstaat, waarom doen we er dan decennia over om die gewoonte in te voeren?

Boekbespreking “Vrede kan je leren”

Zie ook de bespreking in Vredesspiraal sept 2017, pag 16

EAN-code: 9789023481515 ISBN: 9023481515

Aantal pagina’s: 96 Uitgeverij: De Bezige Bij

Bindwijze: Paperback €16,99 Uitgave 11-05-2017 Auteurs: Thomas d’Ansembourg en David Van Reybrouck


Trust me, I’m a Journalist (VPRO Tegenlicht, 26 september 2022)

VPRO Tegenlicht Christiaan Tiebert

Hoe kunnen we in deze verwarrende tijden het vertrouwen in de journalistiek herstellen? De jonge onderzoeksjournalist Christiaan Triebert maakt gebruik van OSINT: ‘open source intelligence’. VPRO Tegenlicht spreekt hem over zijn zoektocht naar de waarheid op de redactie van The New York Times.

Trust me, I’m a journalist – tegenlicht – VPRO

Lees ook: toolkit voor beginnende burgerdetectives – tegenlicht – VPRO

Christiaan Triebert is een tijd lang een toonaangevend lid geweest van Bellingcat. Als je meer van Bellingcat wilt weten, kijk dan de IDVA- documentaire ‘Bellingcat – Truth in a Post-Truth World’, te zien op NPO.

Er is ook een boek verschenen: ‘Wij zijn Bellingcat’ door Eliot Higgins. Hoe burgerjournalisten wereldwijd oorlogsmisdaden ontrafelen – Met speciaal voorwoord van Christiaan Triebert

wij zijn bellingcat

ISBN: 9789000369669 Spectrum 11 februari 2021

Paperback: € 23,99 E-book: € 11,99

‘Wij zijn Bellingcat’ – een in alle opzichten uitputtend boek over online speurders / Villamedia

‘Het boek overtuigt door de baanbrekende bevindingen, maar ook door Higgins’ openheid en bescheidenheid.’ Het Financieele Dagblad

In 2014 kwam aan het licht dat Rusland verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH17. Deze schokkende onthulling werd niet gedaan door een inlichtingenorganisatie of traditionele nieuwsmedia, maar door burgerjournalisten van Bellingcat, het online onderzoekscollectief dat de manier waarop we denken over nieuws voorgoed veranderde.

In Wij zijn Bellingcat vertelt oprichter Eliot Higgins het verhaal van hoe hij een geheel nieuwe manier van journalistiek creëerde en wereldwijd burgerjournalisten in staat stelde om misstanden aan de kaak te stellen, enkel met behulp van hun computer en smartphone. Hij brengt de tools in kaart die gebruikt worden voor het analyseren van gegevens, van het opsporen van geolocaties tot het bepalen van het precieze tijdstip waarop een foto is gemaakt. En hij neemt ons mee in de grootste scoops van Bellingcat – zoals de onderzoeken naar vlucht MH17 en de Syrische burgeroorlog. Higgins geeft ons een unieke kijk achter de schermen bij de organisatie die onderzoeksjournalistiek naar het digitale tijdperk bracht.

Met speciaal voorwoord van Christiaan Triebert, winnaar van de Pulitzerprijs en voormalig journalist van Bellingcat


Eco-sabotage door Andreas Malm

Andres Malm - Eco-sabotage

De wetenschap over klimaat­verandering is nu al heel lang duidelijk. Maar ondanks decennia van oproepen, massale straatprotesten, petitiecampagnes en vreedzame demonstraties, worden we nog steeds geconfronteerd met een bloeiende fossielebrandstofindustrie, stijgende zeespiegels, stijgende emissieniveaus en stijgende temperaturen. Als er zoveel op het spel staat, waarom zijn we dan nog niet verder gegaan dan vreedzaam protest?

In dit lyrische manifest doet de bekende klimaatwetenschapper (en saboteur van suv-banden en kolenmijnen) Andreas Malm een hartstochtelijke oproep aan de klimaatbeweging om haar tactiek te escaleren met het oog op de ecologische ineenstorting. We moeten de winning van fossiele brandstoffen dwingen te stoppen – met onze acties, met onze lichamen, en door het onschadelijk maken en vernietigen van installaties.

Lees ook onze beschouwing over ‘Soep en puree‘.

Nederlandse vertaling van ‘How to Blow Up a Pipeline’. Auteur: Andreas Malm Uitgeverij: Starfish Books ISBN: 9789492734204 Productcode (EAN): 9789492734204 Paperback €20 Bestel het bij je lokale boekhandel!

Lees hier het interview met Andres Malm: Soep over een schilderij gooien? Een te tamme actie, vindt klimaatactivist Andreas Malm (volkskrant.nl 4-11-2022).

Ewald Engelen in de Groene Amsterdammer nr, 48 (1 dec 2022) over Andreas Malm: De klimaatactivist als desperado


Het Klimaatboek van Greta Thunberg

Klimaatboek - Greta Thunberg
De dikke Greta: 480 pagina’s geschreven door 108 wetenschappers

Het Klimaatboek toont glashelder hoe de vele crisissen op onze planeet met elkaar samenhangen en vertelt de onverbloemde waarheid over hoe en waarom onze wereld verandert.
Greta Thunberg vroeg aan bijna honderd leiders, activisten en publicisten om hun kennis met ons te delen, onder wie vooraanstaande wetenschappers en denkers als Naomi Klein, Margaret Atwood, Thomas Piketty, Jason Hickel en Amitav Ghosh. Van smeltende ijskappen tot inheemse soevereiniteit, van ‘fast fashion’ tot de toekomst van onze voedselvoorziening en de grotere duurzaamheidscrisis: hun bevindingen zijn verwoord in overtuigende bijdragen over verandering, actie en veerkracht. Daarnaast vertelt Greta over haar eigen leerproces en onthult ze hoezeer we in het ongewisse zijn gelaten. 

Tot zover een deel van de aanbevelende tekst van de uitgever (van de vertaling).

We nemen dit boek op in deze rubriek, omdat er heel veel directe acties plaatsvinden rondom de klimaatproblematiek. Greta Thunberg heeft zelf de inleidingen geschreven bij de onderdelen: directe en confronterende teksten, zeer bruikbaar als inhoudelijke motivatie voor directe actie. Het Klimaatboek is een belangrijk (naslag)werk.

Het Klimaatboek van Greta Thunberg
Paperback | 480 pag. | €30,- | ISBN 9789403194318 | Ook verkrijgbaar als ebook (€ 14,99) | De Bezige Bij


Geestverwanten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Verschijnt op 23 april 2023, zie de flyer

Verschijnt op 23 april 2023

Na bijna dertig jaar aan het manuscript te hebben gewerkt, verschijnt op 23 april 2023 het boek van Arend Hazekamp over de vooroorlogse noordelijke vrij-socialistische beweging bij de Friese uitgeverij Louise onder de titel ‘Geestverwanten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, het vrije socialisme in Groningen, Friesland en Drenthe (1890-1940)’.

Het is niet alleen een goed en leesbaar verhaal geworden, maar het bevat ook ruim honderd illustraties & foto’s.

In deze flyer kun je er meer over lezen, onder andere hoe je nu al kunt intekenen op het boek! 

Wie op voorhand intekent, krijgt een gesigneerd exemplaar.


ONTWAPEND door Fleur Ravensbergen

Ontwapend

Mijn leven als vredesonderhandelaar bij gewapende conflicten, van IRA tot IS

Fleur Ravensbergen praat met terroristen. Zij bemiddelt sinds zij vijfenwtintig is in gewapende conflicten over de hele wereld. Het is haar doel vrede te bereiken, of tenminste een afname van het geweld te bewerkstelligen. Dat is haar werk als medeoprichter van de onafhankelijke Amsterdamse stichting DAG. Zij werkte in Baskenland aan de ontwapening van de ETA, in Noord-Ierland, Irak, Libië, Sri Lanka en in vele andere landen.

In Ontwapend vertelt Fleur Ravensbergen hoe ze te werk gaat, over haar successen en mislukkingen, over de impact van haar werk op haar gezin en over wat haar drijft. Het is een indrukwekkend boek over de vraag of wij allemaal tot geweld in staat zijn, over angst en over doorzettingsvermogen. Bovendien is het een handreiking voor iedereen die iets wil veranderen, in het groot of in het klein.

Auteur: Fleur Ravensbergen Verschenen: 30-08-2022

ISBN: 9789046830017 | Uitgever: Nieuw Amsterdam | Paperback: € 21,99 | E-boek: € 12,99


Bruinkoolmijn verzwelgt Duits dorpje

Frits ter Kuile over Lützerath

5 januari 2023

Een klein dorpje in het Duitse Ruhrgebied dreigt binnenkort verzwolgen te worden door een bruinkoolmijn. Het dorp – Lützerath – moet wijken zodat er bruinkool gewonnen kan worden. Klimaatactivisten proberen dat te voorkomen, en hebben zich verschanst. De autoriteiten bereiden een ontruiming voor. Dat belooft volgende week een flinke confrontatie te worden.

In de studio van Met het Oog op Morgen is Frits ter Kuile van Christian Climate Action.

Bruinkoolmijn verzwelgt Duits dorpje | NPO Radio 1 (duur fragment 12:34)


Mariupol: The People’s Story

VPRO 2DOC Mariupol

“Als je wilt weten hoe oorlog voelt en klinkt, kijk dan de documentaire Mariupol: The people’s story (VPRO) van Robin Barnwell. God, wat had ik die graag niet gezien.” (Rinskje Koelewijn in NRC-artikel – zie link hieronder)

VPRO 2DOC: 12 januari 2023: Mariupol: The People’s Story gemist? Start met kijken op NPO Start

Marioepol was een bruisende, moderne stad met 430.000 inwoners. Maar dit veranderde toen de oorlog uitbrak en de stad werd vernietigd. Meer dan 20.000 mensen kwamen om het leven door de bombardementen van het Russische leger. Inwoners vertellen hoe de verwoesting eraan toe ging en de aangrijpende beelden die zij opnamen met hun telefoons illustreren hun verhaal. Ze spreken over de vernietiging van hun woningen, de kraamkliniek en de schouwburg, waar honderden vrouwen en kinderen zich schuilhielden. We zien hoe de laatste dagen voor de val van Marioepol verlopen en hoe honderden mensen zich wanhopig verstoppen in de Azovstal-fabriek.

De oorlog wordt invoelbaar door wat de burgers van Marioepol zelf filmen en vertellen – NRC


Elementaire principes van oorlogspropaganda door Anne Morelli

Hernieuwde uitgave

Twintig jaar na de eerste editie van dit veel geprezen standaardwerk een actualisering. De tien geboden van de oorlogspropaganda zoals u ze nog niet had bekeken.

‘Je moet drie dingen doen vandaag: twijfelen, twijfelen en twijfelen. Twijfelen over wat men ons alle dagen in de media door de strot duwt én twijfelen over je eigen analyse. Alleen dan kan je eventueel doordringen tot de feiten.’ Woorden van Anne Morelli over de oorlog in Oekraïne. Twintig jaar na de eerste editie van haar veelgeprezen standaardwerk komt ze met een actualisering van Elementaire principes van oorlogspropaganda. Oorlogspropaganda, zo pepert ze ons in, is zo oud als de mensheid zelf en bepaalde vuistregels en methodes keren telkens terug, of er nu soldaten naar het front van de Eerste Wereldoorlog gestuurd moeten worden of de mentale sabels gesmeed voor het oppoken van de Russische beer. De tien geboden van de oorlogspropaganda zoals u ze nog niet had bekeken.

Auteur: Anne Morelli | ISBN: 9789462673823 | Uitgeverij: EPO, 31 okt 2022 | Paperback: € 19,90 | 176 pag’s

Uiteindelijk systematiseerde Morelli Falsehood in Wartime in tien propagandaregels en paste die didactisch toe op de propagandaoorlogen bij recente (Balkan, Afghanistan, Irak, …) maar ook minder recente conflicten en oorlogen (p. 10):

 1.            Wij willen geen oorlog.
 2.            Het andere kamp is de enige verantwoordelijke voor de oorlog.
 3.            De vijandelijke leider lijkt op de duivel (of de ‘griezel van dienst’).
 4.            Wij verdedigen een nobele zaak, geen particuliere belangen.
 5.            De vijand begaat bewust wreedheden; wij onopzettelijke blunders.
 6.            De vijand gebruikt illegale wapens.
 7.            Wij lijden zeer weinig verliezen, de verliezen van de vijand zijn enorm.
 8.            Kunstenaars en intellectuelen steunen onze zaak.
 9.            Onze zaak is heilig.
10.            Wie aan onze zaak twijfelt, is een verrader.

Tien principes die handig zijn bij het doorprikken van alle oorlogspropaganda. 

Meer lezen:

Anne Morelli over oorlogspropaganda: “Twijfel altijd, over wat men ons opdringt én over wat we er zelf over menen te weten” – DeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.be

Elementaire principes van oorlogspropaganda – Humanistisch Verbond

De Andere Krant – Elementaire principes van oorlogspropaganda: Elze van Hamelen


Neoliberalisme

Neoliberalisme

Neoliberalisme, een Nederlandse geschiedenis.

In het publieke debat is de afgelopen jaren veel kritiek geleverd op het neoliberalisme, maar wat dit begrip inhoudt blijft meestal vaag. Waar komt het eigenlijk vandaan en hoe heeft het zich in Nederland genesteld?

In Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis geven historicus Bram Mellink en socioloog Merijn Oudenampsen het neoliberalisme voor het eerst een plaats in de geschiedenis van ons land. Zij laten zien dat het marktdenken veel eerder in Nederland landde dan altijd is gedacht en veel nauwer met onze naoorlogse instituties is verweven dan deskundigen tot nu toe aannamen.

Dit boek volgt de politici, ambtenaren en wetenschappers die na de Tweede Wereldoorlog het marktdenken ontketenden en plaatst hun neoliberalisme waar het thuishoort: in het hart van de Nederlandse politiek.

Bram MellinkMerijn Oudenampsen | Boom uitgevers Amsterdam | Mei 2022 | Paperback ISBN 9789024442485 € 29,90 | 336 pag.

E-book ISBN 9789024442492 € 27,90 | Neoliberalisme | Mellink, Oudenampsen | 9789024442485 | Boom Geschiedenis

Neoliberalisme | Mellink, Oudenampsen | 9789024442485 | Boom Geschiedenis

Het begrip ‘Neoliberalisme’ roept veel discussie op. Hieronder een aantal links, niet uitputtend en niet representatief, maar wel interessant om te lezen:

Het neoliberalisme is in wezen antidemocratisch, zeggen deze socioloog en historicus – De Correspondent

Neoliberalisme, een Nederlandse geschiedenis – Sargasso

Overal ‘neoliberaal’ op plakken is ook een vorm van complotdenken – Wynia’s Week (wyniasweek.nl)

Opkomst neoliberalisme heeft ook economische redenen – ESB

Wie niet werkt zal ook niet eten – De Groene Amsterdammer (‘De vergeten Pim Fortuyn’ door Bram Mellink en Merijn Oudenampsen)

Arnon Grunberg over het neoliberalisme: als marktwerking niet de oplossing is, wat dan wel? (volkskrant.nl)

De Lenin van het liberalisme – De Groene Amsterdammer

De hegemonie van de bonentellers – De Groene Amsterdammer (Ewald Engelen, in de serie ‘Vroedkundigen van het nieuwe’ – in dit kader besprak hij ook Andreas Malm)


Hollanditis – De Vredesbeweging & Anti-militarisme – Deel 1

Begin jaren tachtig keek men in het buitenland verbaasd naar de massale vredesbeweging in Nederland die uit het niets leek te zijn opgestaan. De mensen hadden Hollanditis, of de “Dutch Disease” te pakken. In deze eerste aflevering vertellen we het verhaal van de vredesbeweging & anti-militarisme.

We hebben het in het eerste deel van deze aflevering over het ontstaan van de vredesbeweging en anti-militarisme in Nederland. begin 20e eeuw. Daarna bespreken we de opleving van de beweging in de jaren (19)80 met de komst van Hollanditis, “de Dutch disease”. We eindigden met de eerste golf oorlog tegen Irak en een dieptepunt van deze bewegingen: de oorlog tegen Servië, als een groot deel van de beweging pro-interventie is.

Volgende week komt het tweede deel van deze aflevering uit. Daarin bespreken we de opleving van de vredesbeweging rondom de zogenaamde war on terror na de aanslagen van 9/11 op de twin towers en het pentagon in de VS, en de daar op volgende oorlog tegen Afghanistan en de tweede golf-oorlog tegen Irak. We eindigen de aflevering met een discussie van het huidige dieptepunt van de vredesbeweging: De Oorlog tegen Oekraïne.


Hollanditis – De Vredesbeweging & Anti-militarisme – Deel 2

Deel twee van de aflevering over de vredesbeweging en anti-militarisme. Heb je het eerste deel nog niet geluisterd, dan zou ik dat zeker even doen voordat je verder luistert.

In deze aflevering bespreken we de opleving van de vredesbeweging rondom de zogenaamde “war on terror” na de aanslagen van 9/11 op de Twin Towers en het Pentagon in de VS, en de daar op volgende oorlog tegen Afghanistan en de tweede golf-oorlog tegen Irak. We eindigen de aflevering met een discussie van het huidige dieptepunt van de vredesbeweging: de oorlog tegen Oekraïne.


‘Ongekend en onderscheidend. De geheime geschiedenis van de MIVD’

In december 2022 verscheen bij Uitgeverij Boom het boek ‘Ongekend en onderscheidend. De geheime geschiedenis van de MIVD’ van historicus prof. dr. Bob de Graaff. De inlichtingendiensten van de Landmacht, Luchtmacht en Marine handelden na de Tweede Wereldoorlog aanvankelijk los van elkaar, maar gingen vanaf eind jaren tachtig in één dienst samenwerken. De MIVD, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, was de afgelopen jaren geregeld in het nieuws, bijvoorbeeld bij het referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten in 2018 en bij de verijdelde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag.

Lees verder op:

Boek over de MIVD: ‘Ongekend en Onderscheidend’ – Onkruit Vergaat Niet

Het boek is als eBook (epub formaat) gratis te downloaden:

Gratis download van het boek ‘Ongekend en onderscheidend’ (epub-formaat)


Rashid Khalidi – De honderdjarige oorlog tegen Palestina

Rashid Khalidi - De honderdjarieg oorlog tegen Palestina

De honderdjarige oorlog tegen Palestina

Een geschiedenis van kolonialisme en verzet

Door Rashid Khalidi

Rashid Khalidi is werkzaam als professor Modern Arab Studies aan Columbia University

Beschrijving door de uitgever:

De Palestijnse geschiedenis in kaart gebracht

In 1899 schreef de burgemeester van Jeruzalem, gealarmeerd door de oproep om een joodse staat in Palestina te vestigen, een bezorgde brief aan Theodor Herzl, grondlegger van het moderne zionisme. De brief eindigde met de woorden: ‘In naam van God, moge Palestina met rust gelaten worden.’ Zo begint Rashid Khalidi, de achter-achterneef van deze burgemeester, dit boek.


Op basis van niet eerder gebruikt archiefmateriaal en verslagen van generaties familieleden, zet Khalidi gangbare interpretaties van het Israëlisch-Palestijnse conflict op hun kop. Hij schetst het patroon van een oorlog tegen de Palestijnen, van de Balfourverklaring in 1917 tot de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948, de Israëlische invasie van Libanon in 1982 en het steeds weer falende vredesproces.

De honderdjarige oorlog tegen Palestina is geen verhaal van slachtofferschap, noch probeert het de fouten van Palestijnse leiders of de opkomst van nationalistische bewegingen aan beide kanten te ontkennen. Maar door de geschiedenis op een heldere manier in kaart te brengen vanuit Palestijns perspectief, geeft dit boek een nieuwe kijk op een conflict dat tot op heden voortduurt.

ISBN: 9789403124629, 9403124628 – Uitgeverij De Bezige Bij – Vert. Annemie de Vries – 20 april 2023 – € 29,99 – e-Book: € 14,99

Lees verder de boekbespreking: Deze geschiedenis van het Palestijns-Israëlisch conflict is eenzijdig, en dat is de bedoeling – NRCDe honderdjarige oorlog tegen Palestina is een vlot geschreven geschiedenisboek, weliswaar vanuit een vrij eenzijdig perspectief, maar dat is nou net de bedoeling.”

Zie ook onze knipselkrant over Israël.


De gelaagde oorlog in Oekraïne en de botsing van grootmachten – Guido van Leemput

Guido van Leemput is vredesactivist sinds 1980.Toen als dienstplichtig soldaat in het Komitee Soldaten tegen Kernwapens en nu ook als beleidsmedewerker defensie en internationale zaken van de SP-fractie in de Tweede Kamer. Het boek is geschreven op persoonlijke titel.

In ‘De gelaagde oorlog in Oekraïne en de botsing van grootmachten’ gaat de schrijver eerst in op de aanloop vanaf de Koude Oorlog tot aan februari 2022. Vervolgens behandelt hij de doelen en methoden van Rusland en de gedragslijn van Oekraïne. De rol van de NAVO komt uitvoerig aan de orde. Guido van Leemput gaat verder in op de geschiedenis en de huidige praktijk van het kernwapenvraagstuk. Dat vraagstuk is verweven in het conflict tussen Oekraïne en Rusland en de politiek van de NAVO. Ook komen verschillende pogingen om via onderhandelingen tot een einde aan de gewelddadigheden te komen aan de orde. Verder gaat hij in op de actuele ontwikkelingen in het mondiale Zuiden en op de rol van China.

Het boek is verschenen op 15 mei 2023. 120 pagina’s, prijs € 20,- (inclusief verzending € 25,-).

Bestellen bij 

Betalen op NL94SNSB 0787 4947 12 t.n.v. St. Socialistisch Onderzoekscollectief.

Het boek is ook als pdf-bestand beschikbaar. Gratis download hier.


Vredelievend verzet – Erica Chenoweth

Vredelievend verzet – Hoe een kleine minderheid de wereld kan veranderen
Erica Chenoweth
M.L. Thieme Uitgeverij
ISBN 978 90 9036 856 6 € 19,95
368 pagina’s Boek: Vredelievend verzet – NGPF

In tijden waarin vrede verder weg lijkt dan ooit, schrijft professor Erica Chenoweth van Harvard University over de geschiedenis van geweldloze burgerbewegingen en de middelen die ze – vaak – succesvol inzetten.

Een boek vol inspiratie en handelingsperspectieven over een conflictmethode waarbij ongewapende burgers gebruikmaken van stakingen, protesten, boycots en talloze andere manieren om hun idealen zonder geweld te realiseren. Chenoweth geeft een diepgaand en meeslepend inzicht in de methoden waarmee burgers zich kunnen verzetten tegen elke vorm van geweld en repressie, hoe vreedzaam verzet werkt en wat de langetermijneffecten ervan zijn. Tom Hastings, bekend Amerikaans activist en wetenschapper, zegt na lezing van dit boek in The New Yorker: ‘I’ve been at this since the sixties, and I can break that time up into two periods: B.C. and A.C., Before Chenoweth and After Chenoweth’.

De Nicolaas G. Pierson Foundation nam het initiatief het standaardwerk van Chenoweth te vertalen in het Nederlands om daarmee ook Nederlandse emancipatie- en veranderingsbewegingen nieuwe inspiratie te bieden.