leesvoer

Lezen luisteren kijken

Op deze pagina beginnen we met een nieuwe rubriek “Lezen luisteren kijken”. Daarin zullen we verwijzen naar boeken, podcasts, en video’s/films die wellicht de moeite waard zijn. Heb je zelf een tip, stuur hem naar ons via en dan zullen we de tip vermelden op deze pagina. Vertel er wel bij waarom je tip interessant is voor opname in deze rubriek, en of je toestemming geeft om dit bij de tip te vermelden. Het kan anoniem.

Wij raden je aan om boeken zo veel mogelijk te bestellen bij je lokale boekhandel! Het is belangrijk om die te ondersteunen. Indien het boek verkrijgbaar is als e-book zullen we dit zoveel mogelijk vermelden.

Opname in deze rubriek betekent overigens niet dat we vierkant achter de inhoud staan. Wel dat wij het interessant genoeg vinden om er kennis van te nemen. En we houden wel van enige controverse.. De volgorde is volstrekt willekeurig.


Rebellie in de jaren 80

Rebellie in de jaren 80

Joost Flint heeft via ooggetuigenverslagen, documenten en dagboeknotities een bijzonder roerige periode (1979 – 1989) beschreven in “Rebellie in de jaren 80“.

In de VPRO-gids van op 5 februari 2022 staat een interview met de oud-Bluf! redacteur, op 9 oktober 2021 schreef Mac van Dinther erover in de Volkskrant.

Het boek gaat veel over Joost zelf, over zijn persoonlijke ontwikkeling, in de strijd op velerlei fronten:

– kraken voor woonruimte, vrijplaatsen en alternatieve leefvormen.
– mileuacties tegen kernenergie en de dumping van radioactief afval: van blokkades tot sabotage.
– antimilitaristische acties, inbraken en onthullingen van de actiegroep ‘Onkruit’.
– tegen apartheid: van de blokkade tegen Shell tot RARA.

Het is een dikke pil, niet alles is even interessant, maar het geeft een mooi tijdsbeeld en bevat ook veel documentatie over een roerige periode.

Het boek is uitgegeven in eigen beheer en is via deze link te bestellen.

In het kader van de tentoonstelling Onkruit vergaat niet is ook een video portret van Joost Flint gemaakt.


Het is oorlog maar niemand die het ziet

Het is oorlog maar niemand die het ziet

Een platgelegde Rotterdamse haven. Nederlandse spionnen die digitaal toeslaan in Moskou. Artsen die ineens niet meer bij medische dossiers kunnen.

De moderne tijd biedt talloze voordelen: we werken sneller en zijn altijd en overal bereikbaar. Maar er zijn ook nieuwe gevaren. Zes jaar doet Huib Modderkolk nu onderzoek naar de schaduwkant van internet. Hij begon als buitenstaander, zonder enige voorkennis. Stukje bij beetje won hij het vertrouwen van bronnen.

Zo ontdekte hij dat iemand in Engeland privégesprekken tussen Nederlandse geliefden beluistert en dat een stiekem getrokken kabeltje in Beverwijk de dood van Iraanse demonstranten kan betekenen.

Iedere ontdekking roept nieuwe vragen op. Wie leest mee met onze appjes? Hoe ver reiken de tentakels van Nederlandse veiligheidsdiensten? Wat betekent het als staten internet gebruiken om te controleren en te saboteren? In dit boek laat Modderkolk zien hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek.

‘Wie vroeger de wereld wilde begrijpen, las de Bijbel. Wie de wereld van nu wil begrijpen, leest dit boek.’ – Arjen Lubach

‘Dit is nog beter dan John le Carré, want het is waar.’ – Matthijs van Nieuwkerk

‘Huib Modderkolk is de perfecte gids in deze nieuwe wereld.’ – De Correspondent

‘Modderkolks oorlogsboek leest als een thriller.’ – Maxim Februari

Het boek is verschenen in september 2019, maar is actueler dan ooit!

ISBN13: 9789057599811 Uitgeverij Podium 3-9-2019 €20,50 (Paperback) €9,99 (eBook)

Lees ook dit artikel: Een internationaal cyberleger tegen Rusland met een Nederlander in de hoofdrol (volkskrant.nl)


Ons lichaam, jullie slagveld – Christina Lamb

Ons Lichaam Jullie Slagveld

In Ons lichaam, jullie slagveld vertelt Christina Lamb, coauteur van Ik ben Malala, over de verzwegen oorlogsmisdaden tegen vrouwen. Al meer dan dertig jaar doet Christina Lamb verslag van conflicten over de hele wereld, maar nooit werd het hele verhaal verteld.

In Ons lichaam, jullie slagveld toont Christina Lamb voor het eerst de ongekende omvang van de gruwelijkheden die vrouwen en kinderen in oorlogen zijn aangedaan. Ze laat zien hoe verkrachting stelselmatig wordt ingezet als oorlogswapen om vrouwen bang te maken, te vernederen en te verminken, en voor etnische zuivering. Lamb sprak onder andere met de ‘troostmeisjes’ uit de Japanse kampen en met vrouwen die tijdens het Argentijnse juntaregime slachtoffer werden van seksuele horrorpraktijken, ze ontmoette de Rohingya- en jezidivrouwen, en de Nigeriaanse schoolmeisjes die verkocht werden als seksslavinnen. Tijdens deze gesprekken ontdekte ze hoe moedig en heroisch deze vrouwen zijn.

Hoewel verkrachting wereldwijd al in 1919 als oorlogsmisdaad is aangemerkt, heeft het internationaal gerechtshof tot op heden niemand ervoor veroordeeld. Na het lezen van Ons lichaam, jullie slagveld van Christina Lamb kan niemand meer zeggen dat we het niet wisten.

‘Een wake-up call.’ – Amal Clooney ‘Het krachtigste en meest verontrustende boek dat ik ooit heb gelezen.’ – Antony Beevor

‘Als je één boek wilt lezen, lees dan dit. Indrukwekkend!’ – Eve Ensler, auteur van De vagina monologen

‘Een moedig en aangrijpend boek, dat in een rechtvaardige wereld op elke bestsellerlijst zou staan.’ – Melanie Reid, The Times

In Nieuwsbrief nr 2 hebben we aandacht besteed aan dit boek.

Paperback €25,99 – E-book €9,99 Uitgeverij: Ambo/Anthos EAN: 9789026342660  Datum uitgave: 19 februari 2021 


Vrede kun je leren

Vrede kun je leren

Na elke aanslag gaan we voor meer veiligheid – en hopen we op meer vrede. Maar is dat genoeg? Thomas d’Ansembourg en David Van Reybrouck vragen zich af of geweld zich echt enkel met geweld laat bestrijden. Vrede is een vak. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als gymnastiek en lichamelijke verzorging. Dit essay pleit voor mindfulness, geweldloze communicatie en compassie op school, op het werk en thuis.

Zweverig? Recente wetenschappelijke inzichten bewijzen hoe deze technieken werkelijk leiden tot een beter zelfbeeld, betere leerprestaties en wederzijds begrip. Ze verhogen de mentale hygiëne, zowel van mens als maatschappij. Als tien minuten stilzitten per dag volstaat, waarom doen we er dan decennia over om die gewoonte in te voeren?

Boekbespreking “Vrede kan je leren”

Zie ook de bespreking in Vredesspiraal sept 2017, pag 16

EAN-code: 9789023481515 ISBN: 9023481515

Aantal pagina’s: 96 Uitgeverij: De Bezige Bij

Bindwijze: Paperback €16,99 Uitgave 11-05-2017 Auteurs: Thomas d’Ansembourg en David Van Reybrouck


Trust me, I’m a Journalist (VPRO Tegenlicht, 26 september 2022)

VPRO Tegenlicht Christiaan Tiebert

Hoe kunnen we in deze verwarrende tijden het vertrouwen in de journalistiek herstellen? De jonge onderzoeksjournalist Christiaan Triebert maakt gebruik van OSINT: ‘open source intelligence’. VPRO Tegenlicht spreekt hem over zijn zoektocht naar de waarheid op de redactie van The New York Times.

Trust me, I’m a journalist – tegenlicht – VPRO

Lees ook: toolkit voor beginnende burgerdetectives – tegenlicht – VPRO

Christiaan Triebert is een tijd lang een toonaangevend lid geweest van Bellingcat. Als je meer van Bellingcat wilt weten, kijk dan de IDVA- documentaire ‘Bellingcat – Truth in a Post-Truth World’, te zien op NPO.

Er is ook een boek verschenen: ‘Wij zijn Bellingcat’ door Eliot Higgins. Hoe burgerjournalisten wereldwijd oorlogsmisdaden ontrafelen – Met speciaal voorwoord van Christiaan Triebert

wij zijn bellingcat

ISBN: 9789000369669 Spectrum 11 februari 2021

Paperback: € 23,99 E-book: € 11,99

‘Wij zijn Bellingcat’ – een in alle opzichten uitputtend boek over online speurders / Villamedia

‘Het boek overtuigt door de baanbrekende bevindingen, maar ook door Higgins’ openheid en bescheidenheid.’ Het Financieele Dagblad

In 2014 kwam aan het licht dat Rusland verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH17. Deze schokkende onthulling werd niet gedaan door een inlichtingenorganisatie of traditionele nieuwsmedia, maar door burgerjournalisten van Bellingcat, het online onderzoekscollectief dat de manier waarop we denken over nieuws voorgoed veranderde.

In Wij zijn Bellingcat vertelt oprichter Eliot Higgins het verhaal van hoe hij een geheel nieuwe manier van journalistiek creëerde en wereldwijd burgerjournalisten in staat stelde om misstanden aan de kaak te stellen, enkel met behulp van hun computer en smartphone. Hij brengt de tools in kaart die gebruikt worden voor het analyseren van gegevens, van het opsporen van geolocaties tot het bepalen van het precieze tijdstip waarop een foto is gemaakt. En hij neemt ons mee in de grootste scoops van Bellingcat – zoals de onderzoeken naar vlucht MH17 en de Syrische burgeroorlog. Higgins geeft ons een unieke kijk achter de schermen bij de organisatie die onderzoeksjournalistiek naar het digitale tijdperk bracht.

Met speciaal voorwoord van Christiaan Triebert, winnaar van de Pulitzerprijs en voormalig journalist van Bellingcat


Eco-sabotage door Andreas Malm

Andres Malm - Eco-sabotage

De wetenschap over klimaat­verandering is nu al heel lang duidelijk. Maar ondanks decennia van oproepen, massale straatprotesten, petitiecampagnes en vreedzame demonstraties, worden we nog steeds geconfronteerd met een bloeiende fossielebrandstofindustrie, stijgende zeespiegels, stijgende emissieniveaus en stijgende temperaturen. Als er zoveel op het spel staat, waarom zijn we dan nog niet verder gegaan dan vreedzaam protest?

In dit lyrische manifest doet de bekende klimaatwetenschapper (en saboteur van suv-banden en kolenmijnen) Andreas Malm een hartstochtelijke oproep aan de klimaatbeweging om haar tactiek te escaleren met het oog op de ecologische ineenstorting. We moeten de winning van fossiele brandstoffen dwingen te stoppen – met onze acties, met onze lichamen, en door het onschadelijk maken en vernietigen van installaties. Kortom, we moeten een aantal oliepijpleidingen opblazen.

Nederlandse vertaling van ‘How to Blow Up a Pipeline’. Auteur: Andreas Malm Uitgeverij: Starfish Books ISBN: 9789492734204 Productcode (EAN): 9789492734204 Paperback €20 Bestel het bij je lokale boekhandel!


Copyright

Als je interesse hebt in teksten of afbeeldingen van deze website

neem dan even contact op via .