Leden vredesorganisatie Operatie Duif aangevallen in Hebron

“We waren in de buurt van het dorp Tuba om eventuele incidenten in de gaten te houden, toen plotseling drie gemaskerde kolonisten tevoorschijn kwamen uit de illegale buitenpost van Havat Ma’on. Ze begonnen ons aan te vallen met ijzeren knuppels en stenen naar ons te gooien. Terwijl ik wegrende, bereikte een andere kolonist mijn collega en sloeg haar op het hoofd”, aldus een van de betrokken vrijwilligers van Operazione Colomba (Operatie Duif). Cassandra Dixon (64) van de Mary House Catholic Worker in Oxford, Wisconsin, werd aldus de ooggetuige met een ijzeren staaf op haar hoofd geslagen en liep daarbij hersenletsel op. Na de aanval (op 7 maart 2023) gaf zij de volgende verklaring af: 

Eerste hulp voor Cassandra Dixon, die door een kolonist met een ijzeren staaf op haar hoofd werd geslagen.

“Als Amerikaanse belastingbetalers dragen we dagelijks meer dan 8 miljoen dollar bij aan de staat Israël. Dit is wat we daarmee tot stand brengen: Palestijnse boeren die geen toegang hebben tot het land dat ze een maand geleden hebben geplant. Vrouwen die worden aangevallen door kolonisten terwijl ze proberen een ziekenhuis te bereiken als ze moeten bevallen. Kinderen die zien hoe hun klaslokalen worden gesloopt door Israëlische troepen met hun lessenaars en schriftjes er nog in. Families die wakker worden met de aanblik van hele olijfgaarden die ‘s nachts door kolonisten worden verbrand of ontworteld. Een jonge man die op het punt stond te trouwen, neergeschoten en verlamd door Israëlische soldaten toen hij probeerde de enige generator van zijn dorp te redden van inbeslagname. De dood van een geliefde oudere man die werd overreden en meegesleurd door een vrachtwagen tijdens een politie-inval om auto’s in zijn dorp in beslag te nemen.”

Operazione Colomba

In 1992, tijdens het conflict in Joegoslavië verbleven een aantal Italiaanse vrijwilligers en leden van de Community Pope John XXIII in vluchtelingenkampen in het conflictgebied in Kroatië. Daar zagen deze vrijwilligers dat waarheid en geweldloos verzet, gepaard gaande met een permanente internationale aanwezigheid, positief kan werken. Zo werd de kiem gelegd voor Operazione Colomba.

Vanuit het hoofdkwartier in Rimini, steunen ze sinds 1995 geweldloos verzet in verschillende conflicten wereldwijd. Ook in Palestina is dit vredeskorps aanwezig.

Operatie Dove ondersteunt al bijna twintig jaar het geweldloze verzet van de lokale Palestijnse gemeenschap, beschermt burgers tegen geweld door Israëlische kolonisten en houdt toezicht op mensenrechtenschendingen veroorzaakt door de Israëlische militaire bezetting.

De vrijwilligers van Operatie Dove vergezellen Palestijnse herders en boeren bij de dagelijkse activiteiten op hun land, om de schendingen van de mensenrechten als gevolg van de aanhoudende militaire bezetting door het Israëlische leger te monitoren en om het geweldloze verzet van de lokale Palestijnse gemeenschap te ondersteunen.

Na een aanval door Israëlische kolonisten worden vooral de Palestijnen door het leger lastig gevallen, en niet de aanvallers (Israëlische kolonisten). Beeld: Operazione Colomba

Masafer Yatta-gebied

Het Masafer Yatta-gebied, in het zuidelijke deel van de Westelijke Jordaanoever, staat onder volledige Israëlische militaire en administratieve controle en omvat ongeveer vijftien Palestijnse dorpen, omringd door talloze Israëlische nederzettingen en (illegale) buitenposten. De regio wordt gekenmerkt door aanhoudend geweld, provocaties en aanvallen tegen de Palestijnse bevolking en eigendommen (huizen, kuddes) door Israëlische kolonisten. Bovendien machtigt een uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof sinds 4 mei 2022 het Israëlische leger om het Masafer Yatta-gebied volledig te evacueren. Naar verwachting zullen meer dan 1.300 Palestijnen ontheemd raken.

Bronnen

Berichten uit de Catholic Workerbeweging (noelhuis.nl)

Gebruik voor de volgende links Google Translate als je het Italiaans niet machtig bent:

Volontari di Operazione Colomba aggrediti in Palestina (avvenire.it) (

Operazione Colomba – PALESTINA

Links

Palestijnen in Masafer Yatta vrezen verdrijving: ‘Waar is Europa als je ze nodig hebt?’ (trouw.nl)

Masafer Yatta – Wikiwand

Hyundai moet link met oorlogsmisdaden in Masafer Yatta stoppen (amnesty.nl)

April 2018, in het dorp Tuwani in Palestina, in het Israëlische bezettingsgebied. Kinderen demonstreren ter verdediging van hun school. Foto door Operation Dove Archive