Zaporizja kerncentrale

Kernenergie is bedreigende dimensie in de oorlog

Een kerncentrale is een strategisch doelwit, een middel tot chantage en tegelijkertijd een vuile bom, waarmee je een gebied radioactief kunt besmetten.

Zaporizja

De gebeurtenissen rond de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne zijn meer dan zorgwekkend. Moskou en Kiev beschuldigen elkaar er al weken van de kerncentrale, de grootste ter wereld, te beschieten De vrees voor een nucleaire ramp weerhoudt de strijdende partijen er niet van om door te gaan met beschietingen. De centrale moet niet alleen een groot deel van Oekraïne van elektriciteit voorzien, maar heeft zelf ook elektriciteit nodig om de reactoren te koelen. Als dat niet meer mogelijk is (ook niet door de noodaggregaten), is de ramp niet te overzien (meltdown).

Experts maken zich grote zorgen om de situatie rond de kerncentrale Zaporizja in Oekraïne. Die ligt op de frontlinie, tussen Russische en Oekraïense troepen in. De centrale is ingenomen door de Russen en er wordt flink om gevochten, met alle risico’s van dien.

RTL Nieuws 23 augustus 2022 – Zaporitzja kerncentrale

De kerncentrale leverde voor de oorlog ongeveer een vijfde van alle energie voor Oekraïne. In deze video uit maart kom je meer te weten over het belang van de centrale:

Ingezoomd: kerncentrale Zaporizja grootste van Europa, belangrijk strategisch doel voor Rusland

Inspecteurs van IAEA

Inmiddels zijn er medewerkers van het internationale atoomagentschap IAEA in de centrale aanwezig. Zij geven updates van de situatie via de website van IAEA.

De strijdende partijen doen geen enkele poging om de kerncentrale te demilitariseren, ze nemen het onaanvaardbare risico dat er een nucleaire ramp kan plaatsvinden waar grote delen van Europa en ook Rusland het slachtoffer van kunnen worden. In de discussie over het wel of niet toepassen van kernenergie zullen we het veiligheidsaspect zwaarder moeten wegen.