Israëlische privésatelliet met ultramoderne camera gelanceerd

Een Israëlische commerciële observatiesatelliet is vrijdag met succes in een baan om de aarde gelanceerd. Het ruimtevaartuig is een van de meest geavanceerde observatiesatellieten ter wereld, dankzij baanbrekende technologieën die beelden met een zeer hoge resolutie mogelijk maken. De satelliet is voorzien van een camera, die een multi-spectrale resolutie heeft van 60 cm die opgepept kan worden tot 30 cm. Dat betekent dat deze satelliet met deze camera vanuit de ruimte een A4-tje kan onderscheiden!

Na de lancering kwam de satelliet in zijn geplande baan rond de aarde en begon gegevens naar het grondstation te verzenden.

SpaceX Falcon 9
SpaceX Falcon 9 van het bedrijf van Elon Musk
EROS C-3 lancering op 30 december 2022

De Israëlische obervatiesatelliteit werd op 30 december 2022 met een SpaceX Falcon 9-raket vanaf de Vandenberg Space Air Force Base in California gelanceerd.

Dit was de 61e lancering, Elon Musk’s SpaceX had de intentie om in 2022 60 lanceringen te verrichten. Ook voor andere Amerikaanse wapenbedrijven (waaronder Boeing) werden satellieten gelanceerd.

Israel Aerospace Industries

De EROS C-3-satelliet, ontwikkeld door Israel Aerospace Industries (IAI) en eigendom van en beheerd door het particuliere Israëlische inlichtingenbedrijf ImageSat International, is in staat om “beelden met een zeer hoge resolutie” te produceren en zal worden gebruikt voor “overheids- en zakelijke toepassingen”.

Reeks observatiesatellieten

De EROS-C3-satelliet is een belangrijk onderdeel van de reeks OPTSAT3000-serie observatiesatellieten, ontwikkeld en geproduceerd door Israel Aerospace Industries. De hoogwaardige beeldmogelijkheden van de satelliet maken hem tot een echte pionier op het gebied van observatiesatellieten. Een lichtgewicht ruimtecamera, ontwikkeld en geproduceerd door Elbit Systems, is in de satelliet gemonteerd en kan beelden met een zeer hoge resolutie leveren voor zowel overheids- als zakelijke toepassingen en missies.

EROS C-3 satelliet

‘Spacehouse’ van de staat Israël

Israel Aerospace Industries wordt ook wel ’the spacehouse of the state of Israel’ genoemd. Het wapenbedrijf werkt samen met overheidsinstanties, academische instellingen, ngo’s en investeerders uit zowel Israël als het buitenland om technologische prestaties, wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van toekomstige ruimtevaarttechnologieën te stimuleren. Er zijn nauwe banden tussen de wapenbedrijven en de staat Israël.

Militaristische staat

Het is aannemelijk dat de staat Israël volledige toegang krijgt tot de data van het EROS C-3 systeem. In de geopolitieke verhoudingen in het Midden-Oosten is Israël betrokken bij allerlei conflicten. Het heeft de beschikking over superieure militaire technologie, niet in de laatste plaats omdat Israëlische wapenbedrijven heel veel samenwerkingsverbanden heeft met andere internationale wapenbedrijven.

Bronnen:

Israeli private satellite with state-of-the-art camera launched into orbit | The Times of Israel

EROS-C3 Earth Observation Satellite Enters its Orbit – The Journal of Space Commerce (exterrajsc.com)

Falcon 9 Successfully Launches EROS C-3 — Transcontinental Times