Israël

De laatste ontwikkelingen in Israël, rondom het aantreden van een nieuwe regering van Netanyahu, zijn aanleiding om hier eens dieper in te duiken. Netanyahu wil zijn eigen hachje redden, omdat hij vervolgt gaat worden voor corruptie en omkoping. Hij denkt dit te kunnen ontlopen door zelf weer te gaan regeren en dan wetten te maken die hem immuun maken voor vervolging. Het is schokkend om te lezen waartoe dit heeft geleid. Hoe Netanyahu zich nu in alle bochten moet wringen om de door hem gevormde regering van extreemrechtse en ultraorthodoxe figuren enigszins in de hand te houden. Lees verder op deze pagina.


Vlnr: Shahar, Einat, Evyatar en Nave

Israël is een militaristisch georiënteerd land, er wordt grote druk uitgeoefend op jonge mannen en vrouwen om het land mee te verdedigen via het verplicht dienen in het leger. Maar desondanks zijn er jongeren die dienstweigeren. De religieus-zionistische partijen willen dienstweigering op basis van religieuze motieven toestaan, maar we houden ons hart vast over hoe deze religieuze fanaten gaan optreden tegen dienstweigeraars die op basis van politiek protest tegen het optreden van de militaristische staat Israël. Lees hun verklaring en ondersteun ze!


EROS C-3 observatiesatelliet

Daarnaast speelt Israël een aanzienlijke rol in de wapenindustrie. Het land heeft diverse wapenbedrijven. Op 30 december 2022 is er een Israëlische commerciële observatiesatelliet gelanceerd, die met een resolutie van 60 tot 30 cm objecten kan zien vanuit de ruimte.


Hoe is het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen ontstaan?

3 mei 2022

Nu de schijnwerpers van Europa op een andere oorlog staan, verdwijnt het jarenlange conflict tussen Israël en Palestina in haar schaduw. Tijdens recente belangrijke islamitische, joodse en christelijke feestdagen laaiden de spanningen opnieuw op. Hoe is het conflict ooit ontstaan? Midden-oosten deskundige Maurits Berger (Universiteit Leiden) neemt je mee op reis door de geschiedenis van het gebied. In zo’n 14 minuten ben je helemaal bij.

Veel dank aan de tegenlezers: 

  • – Dr. Maaike Warnaar, Midden-Oostendeskundige, Universiteit Leiden
  • – Prof. dr. Paul Aarts, Internationale betrekkingen, Universiteit van Amsterdam