Géén defensieverdrag met Israël!

Op initiatief van The Rights Forum, PAX, Stop Wapenhandel en DeGoedeZaak is er een campagne gestart voor een petitie tegen het defensieverdrag tussen Nederland en Israël.

Teken hier de petitie tegen een defensieverdrag met Israël.

Vorig jaar ging de Tweede Kamer akkoord met een defensieverdrag tussen Nederland en Israël. Israël heeft een zeer dubieus trackrecord als het gaat om de mensenrechten voor de Palestijnen. Kolonisten bouwen illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Onder het mom van het bestrijden en oppakken van Hamas-strijders gaat Israël buitenproportioneel te keer in Gaza.

Humanitaire catastrofe in Gaza

In de Palestijnse Gazastrook voltrekt zich momenteel een regelrechte humanitaire catastrofe. Sinds de wrede en alom veroordeelde aanval van Hamas van 7 oktober 2023 maakt het Israëlische leger zich er schuldig aan het bombarderen, uithongeren en gedwongen verplaatsen van de burgerbevolking. Er zijn al 30 duizend doden gevallen, grotendeels burgers, en nog veel meer gewonden. Gaza is grotendeels onleefbaar gemaakt en zowat alle ruim twee miljoen inwoners zijn ontheemd. Het Internationaal Gerechtshof acht het plausibel dat Israël zich schuldig maakt aan genocide. 

Gerechtshof: Geen F35-onderdelen naar Israël

Daarnaast verbood het Haagse Gerechtshof onlangs de levering door Nederland van onderdelen van F-35-vliegtuigen waarmee Israël de Palestijnse Gazastrook bombardeert. Dit vanwege het risico dat met de F-35’s ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht worden gepleegd. 

Militaire samenwerking met Israël

Desondanks werkt Nederland militair samen met Israël. Er is kennisuitwisseling tussen de Nederlandse krijgsmacht en die van Israël. Ook trainen Nederlandse militairen in Israël, en andersom. Precieze details over deze militaire samenwerking worden door het kabinet overigens geheimgehouden.

Defensieverdrag

En nu staat Nederland op het punt om een defensieverdrag met Israël te sluiten. Dit verdrag regelt de aanwezigheid van Israëlische militairen op Nederlands grondgebied en vice versa. Het zal toekomstige samenwerking met het Israëlische leger, dat nu Gaza vernietigt, vergemakkelijken.

Eerste Kamer moet nog goedkeuring geven

Het verdrag ligt ter goedkeuring in de Eerste Kamer, nadat de Tweede Kamer er vorig jaar april mee instemde. Toen waren er al overtuigende redenen om het verdrag niet te steunen, zoals voortdurende bezetting, uitbreiding van illegale nederzettingen en apartheid. Daar komt de vernietiging van Gaza, mogelijk genocide, nu bij. Militaire samenwerking met Israël geeft geen pas en Nederland moet dan ook geen defensieverdrag met Israël sluiten, zeker niet onder de huidige omstandigheden. 

Teken de petitie!

Nederland moet afzien van een verdrag met het Israëlische leger dat in Gaza verantwoordelijk is voor talloze ernstige oorlogsmisdaden. Ben je het hiermee eens? Teken dan de petitie van The Rights Forum, PAX, Stop Wapenhandel en DeGoedeZaak.

Meer lezen:

Nederland moet stoppen met export F-35-onderdelen naar Israël, staat gaat in cassatie – NRC

Rechters zaten met het F-35-vonnis op de politieke stoel, stellen rechtse politici: ‘bemoei je met je eigen zaken’ (volkskrant.nl)

Wie kiest voor wraak, riskeert niet meer te worden gezien als slachtoffer (volkskrant.nl)

Wat voorafging aan 7 oktober 2023: De honderdjarige oorlog tegen Palestina – DeWereldMorgen.beDeWereldMorgen.be

Gelekt beleidsstuk van Israëlisch ministerie stuurt aan op etnische zuivering Gazastrook (volkskrant.nl)

‘Nederland zakt met steun aan Israël door morele ondergrens’ (volkskrant.nl)

Opinie | Verdrijving van Palestijnen was altijd al het plan – NRC