Onkruit protest F16

Beveiliging militaire objecten ondermaats

Dit gaat niet om antimilitaristische acties, al gebruikte men wel dezelfde methodieken. De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het Jaarverslag 2022 en de bedrijfsvoering van het Ministerie van Defensie. Dit heeft geresulteerd in het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 Ministerie van Defensie | Rapport | Algemene Rekenkamer. Onderzoekers van de Algemene Rekenkamer konden ongehinderd in de buurt komen van staatsgeheime info, de gloednieuwe F35’s en apparatuur om te communiceren zonder afgeluisterd te worden.

Penetratietesten

De Rekenkamer heeft acht beveiligingstests (in feite Onkruit-acties in de beste traditie) gedaan op de zwaarst beveiligde objecten: deze worden de Te Beschermen Belangen (TBB) genoemd. Bij 4 van de 8 ‘beveiligingstests’ werd de beveiliging gekraakt, wie weet wat de score was geweest als ze deze tests hadden uitbesteed aan échte antimilitaristen.

Beveiligingsniveaus en voorbeelden van militaire objecten

Hieronder vallen vliegtuigen, schepen en voertuigen maar ook datacentra, radarinstallaties en wapensystemen. Bij vier van de acht tests bleek de beveiliging niet op orde en kon het testteam toegang krijgen. Als het testteam had gewild hadden zij deze objecten kunnen beschadigen of ontvreemden. De Rekenkamer zag organisatorische, bouwkundige en elektronische tekortkomingen. Het veiligheidsbewustzijn bij defensiepersoneel is te laag. Het testteam werd zelden gehinderd of bevraagd. Daar staat tegenover dat wanneer het testteam wél werd gedetecteerd, het defensiepersoneel meestal op tijd alarm sloeg.

Inklimmingen

Uit het rapport: “Het testteam heeft een defensieterrein betreden door inklimming. Daarbij heeft voorbijrijdend defensiepersoneel het testteam tweemaal gezien. Het personeel ondernam geen actie en alarmeerde de beveiligingsorganisatie niet. Daardoor kon het testteam zich ongehinderd op het defensieterrein bewegen en een paar minuten later het doelwit bereiken. Het doelwit was niet goed afgesloten door defensiepersoneel. Daardoor had het testteam het doelwit kunnen beschadigen of ontvreemden als zij dat gewild hadden.”

Elektronische beveiliging schiet te kort

Het testteam heeft geprobeerd op een relatief nieuwe defensielocatie een aantal doelwitten te benaderen. De elektronische en organisatorische beveiligings- maatregelen detecteerden het testteam niet.

Het testteam heeft zich bij een van de tests toegang verschaft tot een beveiligd gebied op een defensielocatie. Het maakte daarvoor gebruik van een elektrische toegangspoort die enige tijd open bleef staan. Hierdoor kon het testteam ‘mee- liften’ met een voorganger. De elektronische beveiliging heeft het team niet gedetecteerd. Het testteam kon daardoor ongezien zijn doelwit benaderen, ondanks het feit dat dit doelwit zich binnen een (extra) beveiligde schil bevond.

Beveiligingsmaatregelen militaire objecten

Hoogste staat van niet waakzwaam

Militairen moeten vanwege de oorlog in Oekraïne extra waakzaam zijn, maar het tegendeel blijkt het geval tijdens de penetratietests. De indringers kregen soms zelfs hulp bij het vinden van de zwaarbeveiligde objecten op een legerbasis. 

Daarnaast was het een peulenschil om in bepaalde ruimtes te komen, omdat men deze niet goed had afgesloten. Een lichtpuntje: als de indringers waren betrapt, werd er meestal wel goed ingegrepen. 

Dat de beveiliging zo rammelt, is volgens de Rekenkamer aan drie zaken te wijten: het personeel, verouderde gebouwen en de onbetrouwbare beveiligingsapparatuur. 

Links

Hof legt programmamaker Alberto Stegeman boete op van 5000 euro om nepbom (nos.nl)

Verbetering in bedrijfsvoering Defensie, beveiliging militaire objecten ondermaats | Nieuwsbericht | Algemene Rekenkamer