Antimilitaristische wandelclub “Is het hier oorlog?” zorgde 40 jaar geleden voor tumult bij de Nijmeegse Vierdaagse

We gaan even 40 jaar (!) terug in de tijd.

23 juli 1983

Onkruiters hadden een kraan bezet en deze richting de tribunes gedraaid.

Klik op artikel hierboven voor krantenbericht

De politie vreesde dat men te maken had met een groep extremisten. De leden van Onkruit op straat kregen dit in de gaten en maakten bekend dat het ging om een actie waarbij men een spandoek wilde ontrollen op de kraan.

Men kon toen contact zoeken met de drie Onkruit-leden die in de zwaar gebarricadeerde cabine zaten. Daarop kwamen de bezetters naar buiten en ontrolden een spandoek ‘Army Out’.

De antimilitaristische wandelgroep Is Het Hier Oorlog? was jarenlang actief tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

Is het hier oorlog? (geschiedenislokaal024.nl)

Niet-Nijmegenaren hebben meestal geen idee van de omvang en massaliteit van de Nijmeegse Vierdaagse. Het gaat daarbij niet alleen om 4 dagen wandelen, ook de Nijmeegse Vierdaagse feesten (sinds 1970) trekken erg veel mensen aan. Zie Nijmeegse Vierdaagse – Wikiwand en Vierdaagse – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis en Honderd jaar Vierdaagse: een eeuw aan marcheervreugde | De Volkskrant.

Militairen liepen mét bewapening de 4Daagse

2 juli 1982. Militairen liepen nog mét bewapening. Foto: Hans van Dijk, Nationaal Archief CCO
25 juli 1967. Israëlische militairen met hun uzi’s. Foto: Erich Koch, Nationaal Archief CCO

Van oorsprong een militaire mars

De 4Daagse gaat al meer dan 110 jaar terug. Woensdag 1 september 1909 klonk het startschot voor een wandeltocht die zou uitgroeien tot de The Walk of the World. Het idee om vier dagen lang te wandelen kwam van een militair. Doel: conditieopbouw bij militairen.

2 juli 1982. Actiegroep ‘Is het hier oorlog?’ Foto: Hans van Dijk, Nationaal Archief CCO

Op de foto rechts (Foto: Marcel Antonisse, Nationaal Archief CCO): De actiegroep ‘Is het hier oorlog?’ loopt als protest met opgerolde vlag en een bordje ‘CENSUUR’. Ze mochten niet meer met een ban-de-bomvlag lopen.

1982: Protest

Op Historie | 4Daagse kun je lezen:

“Begin jaren ’80 liep de actiegroep ‘Is het hier oorlog?’ enkele malen de 4Daagse mee. Ze protesteerden tegen ‘het militaristische karakter’ van de 4Daagse. Tot ergernis van veel wandelaars, publiek en de organisatie van toen. De actievoerders droegen de ban-de-bomvlag mee en weigerden over de militaire pontonbrug bij Cuijk te lopen. In 1984 werden ze gediskwalificeerd. Het leidde zelfs tot Kamervragen aan de minister van Defensie. Tijden veranderen: inmiddels lopen de militairen alweer jaren zonder bewapening.”

Klik op afbeelding voor vergroting
1982 – Foto: Gerard Verschooten
Klik op afbeelding om te vergroten

Links

Terug in de tijd: in de oorlog marcheren we niet | Default | gelderlander.nl

7000 militairen komen voor de Vierdaagse naar Heumensoord (maar de Canadezen zijn er niet bij) – Omroep Gelderland (gld.nl)

Is het hier oorlog? rukt op naar Nijmegen | Trouw

5-2018-op-voet-van-oorlog.pdf (huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl)

The walk of the world: een mars door de geschiedenis – Radboud Universiteit (ru.nl)