Actievoeren

Actievoeren kun je op veel manieren. De actiegroep Onkruit voerde in de jaren ’80 veel spraakmakende acties, verstoringen van vliegshows, insluipingen op militaire terreinen, bezettingen van militaire objecten en zelfs ook inbraken om militaire geheimen te openbaren. In deze jaren was ‘intersectionaliteit‘ heel gewoon, al noemden wij het nog niet zo. In Onkruit waren veel krakers actief, evenals mensen uit de emancipatiebeweging en de antikernenergiebeweging. Ook toen al speelde de Palestijnse kwestie, en had menig actievoerder de ‘Palestinian keffiyeh’ (Palestijnse sjaal) aan. De sjaal was uitermate handig om je enigszins te beschermen tegen traangasaanvallen. Inhoudelijk vond iedereen het vanzelfsprekend dat al deze verschillende domeinen met elkaar te maken hadden.

In de afgelopen jaren zien we diverse klimaatgroepen op een disruptieve manier actievoeren met snelwegblokkades, blokkades van het spoor, en het besmeuren van kunstwerken. Bij de Klimaatmars was er ook sprake van protest tegen Israël vanwege de situatie in Gaza, maar deze vorm van ‘intersecionaliteit’ werd niet op prijs gesteld: Tweedeling na Klimaatmars: Extinction Rebellion in spagaat door steun Gaza | RTL Nieuws.

In ieder geval vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan de discussie rondom maatschappelijk verzet, hoe ver je kunt gaan met je acties. De onlangs door Willem de Haan uitgesproken Domela Nieuwenhuis-lezing had het thema: ‘Hoe ver ga je? Maatschappelijk verzet en de grenzen van geweld.’ De lezing zal begin volgend jaar gepubliceerd worden door het Domela Nieuwenhuis Fonds in de reeks Domela Nieuwenhuis-lezingen. Wij mochten ‘m nu al publiceren.