Actie 22 sept 2023 – Kappen met Kolen

*** ACTIE 22 SEPTEMBER – LOCATIE GEWIJZIGD ***

LET OP: de actie van 22 september wordt verplaatst naar het Malieveld. Wij steunen de A12-blokkade van die dag met als thema ‘Solidariteit & Rechtvaardigheid’.


Wanneer: vrijdag 22 september, 12:00 uur

Waar: Malieveld, Den Haag (zo dicht mogelijk bij de A12)

Aanmelden: https://netwerkklimaatfnv.nl/#aanmelden22september

Kappen met kolen

Hieronder een prachtige foto van een van de eerdere acties. Margriet is een van de leden van de leefgemeenschap Jeannette Noëlhuis. In hun Nieuwsbrief (Huisnieuws) kun je lezen:

“We maken ons zorgen over wat er met het milieu gebeurt, over de klimaatcrisis, over natuurrampen overal ter wereld. Het Duitse dorp Lützerath, dat jarenlang door activisten is beschermd, werd begin 2023 toch ontruimd. We zijn er meerdere malen met enkele mensen naartoe gereisd om er te kamperen en te protesteren tegen de verwoesting van de planeet door kolenwinning. In januari gingen we er ook heen voor de grote demonstratie. Lützerath was al omsingeld door de politie. Het ging er heftig aan toe. Terwijl sommige demonstranten samen dansten in de modder, werden anderen in het gezicht geslagen door de politie. Onze schoenen zaten onder de modder toen we weer thuiskwamen.” 

Margriet tijden Kappen met Kolen op AswoensdagFoto Huisnieuws (noelhuis.nl)

“Dichter bij huis neemt onze gemeenschap deel aan de blokkades van treinen die vanuit het Amsterdamse Westelijke Haventerrein kolen vervoeren naar andere Europese landen. Op Aswoensdag kwamen we daar samen met tientallen anderen voor het behoud van deze mooie aarde. We dansten onder leiding van Nikki samen op het lied ‘Earth My Body’, zongen en baden. Zittend op het spoor ontvingen de activisten het askruisje op hun voorhoofd. Daarna werden degenen die ervoor kozen om na de tweede aanmaning te blijven zitten, weggeleid door de politie. De kolentrein had door onze actie enkele uren vertraging.

Zes leden van onze gemeenschap namen met duizenden anderen ook deel aan de blokkade van de A-12 in Den Haag  om te eisen dat er een einde komt aan de subsidies voor fossiele brandstoffen. We knielden met angstig biddende harten op straat en weerstonden met de anderen de waterkanonnen en politiemensen die hun wapenstokken tevoorschijn hadden gehaald.”